dijous, 4 de juny del 2015

 Primer cas de diftèria a Espanya en quasi trenta anys

El xiquet de 6 anys veí d'Olot (Girona) ingressat en la UCI en l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona per diftèria es troba en estat crític, encara que estable, segons la sotsdirectora de Vigilància i Resposta d'Emergències de Salut Pública de la Generalitat, Mireia Jané, que desconeix on i com va contraure el bacteri.


Jané ha explicat que tècnics de Salut Pública s'han desplaçat a l'escola on estudia el menor infectat, que no estava vacunat, per a prendre i recomanar mesures preventives i comprovar els carnets de vacunació de tots els seus companys.

Segons han confirmat fonts del Ministeri de Sanitat Sanitat, s'ha iniciat tractament amb antitoxina diftérica, que va arribar en dilluns passat procedent de Rússia. A més a més, l'Agència Catalana de Salut Pública està localitzant a totes les persones que han estat en contacte estret amb el xiquet.

Els tres germans, l'àvia i els pares del nen -família que fins ara era contrària a la vacunació- van rebre dimarts passat la vacuna antidiftèrica i segueixen un tractament antibiòtic preventiu. Aquesta mateixa protecció s'ha ofert als companys de classe del nen, als professors de la seva escola i al personal sanitari de l'Hospital d'Olot, on el malalt va ser atès el 27 de maig, quan va ser traslladat amb febre alta i mal de coll.

La diftèria greu, com la que pateix aquest nen, causa obstrucció de les vies respiratòries a partir d'unes plaques membranoses que al principi es localitzen al coll i que viatgen cap als pulmons. En poques hores, la infecció afecta el cor i posteriorment els ronyons. 

La diftèria, una malaltia que pot ser mortal, es contagia per via respiratòria, a través d'esternuts o tos.
El contagi hauria pogut tenir com a origen el contacte amb la respiració d'un portador asimptomàtic del bacteri diftèric, és a dir, una persona que, sense estar malalta, estigui en condicions de transmetre la infecció. 

Els dos últims casos d'aquesta malaltia es van registrar a Espanya en 1986.





- Vídeo


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada