dimarts, 2 de juny del 2015

Identifiquen el mecanisme que fa que el càncer cree metàstasi.

Un equip internacional d'investigadors ha trobat el mecanisme pel qual les cèl•lules cancerígenes aconsegueixen 'escapar' del seu lloc original (tumor primari) i provocar metàstasi.

Els resultats d'aquest treball, dirigit per Manel Esteller, director del Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Bellvitge (Barcelona), es publiquen a la revista Nature Medicine. La investigació, centrada en el melanoma, apunta que aquest mecanisme es repeteix en càncer de còlon i de mama.

Esteller ha afirmat que si duplicarem el pressupost d'investigació, no afectaria el pressupost general, estaríem en el punt més alt de la investigació. Podríem ser Messi i som Bacca, el davanter del Sevilla.
No és només investigació, també és una activitat econòmica molt important que fa créixer el país ".
L'aparició de metàstasi és responsable del 90% de morts en pacients amb càncer, per la qual cosa entendre els mecanismes responsables d'aquest procés és un dels objectius màxims de la investigació, ha assenyalat Esteller.

La metàstasi consisteix en una sèrie de passos encadenats on el tumor primari s’escampa per tot l'organisme. Un dels tumors amb més capacitat de produir metàstasi és el melanoma, a causa de la major exposició solar.

Els investigadors, han comparat el material genètic de les cèl•lules del tumor primari amb el material genètic de les cèl•lules metastàsiques en un mateix pacient. Només n'hi ha un clarament diferent, denominat TBC1D16, en el tumor primari es troba inactiu o adormit, mentre que en la fase de metàstasi està activat. Aquest gen s'encén com una bombeta per guiar les metàstasis i provocar que s'escapin del seu lloc de naixement.

Esteller ha confirmat a més que el pas ara és convèncer les farmacèutiques que incloguin aquest marcador -TBC1D16- en els assajos clínics.

Noticia original.

Noticia relacionada.

1 comentari:

  1. Sincerament es un gran descobriment, i un gran avanç en la curació de una de les malaltíes amb un índex de mortalitat més alt en tot el món. Sería molt rellevant que s'allargara la investigació per a la eliminació de eixe gen que activa la metàstasis.
    Així conseguiriem estalvia moltísims diners en trataments, i molta gent amb aquesta malaltía milloraría notablement.

    ResponElimina