dimarts, 2 de juny del 2015

Enormes filaments de matèria creuen la Via Làctia


Tres noves imatges obtingudes pel telescopi espacial Herschel, de la Agència Espacial Europea, revelen una sèrie d'enormes i inesperats "filaments de matèria" en l'interior de la nostra galàxia. Constituïts principalment per gas i pols, aquestes estructures mostren com s'organitza la matèria dins de la Via Làctia i poden ser "l'embrió" dels planters d'estreles.

Filament G49. Té 80.000 masses solars i mesura uns 280 anys llum.
Es tracta de llargs i prims filaments, que apareixen com cintes trenades entre sí i que canvien de forma a mida que el material del que estan fets es torna més dens i fred. Dos d'ells, a més, pareixen tindre un "cap", com una agrupació major de matèria, just en l'extrem de cadascun dels tènues fils. Amb masses que poden arribar a les desenes de mils de vegades la del nostre Sol, es tracta dels filaments més grans i persistents mai observats en la galàxia. La seua longitud és enorme, de fins cent anys llum, amb un grossor de uns deu anys llum, i la seua distribució reprodueix, a escales molt grans, la distribució filamentosa de matèria que el propi Herschel ha observat.
Els filaments estan "salpicats" de nodes més brillants i denses: incubadores còsmiques on les llavors de les futures generacions d'estreles comença a prendre forma. El resplendor blau i violeta de les taques borroses que adornen els filaments revela bosses de material més calent, incendiades per la feroç radiació alliberada per les estreles recentment nascudes que encara estan inscrustades dins d'ells.

Abans d'aquest estudi, sols es coneixien dos filaments tan grans com aquests, però els investigadors han aconseguit esta vegada demostrar que s'encontren per tota la galàxia. Els científics creuen que es tracta de les primeres estructures que es formen a partir del material interestel·lar dispers, material que comença a ajuntar-se per a crear després noves generacions d'estreles. 


Altres notícies:
1



1 comentari:

  1. Aquesta noticia es des del meu punt de vista molt interesant. El tema dels filaments per a mi es un tema que esta a l'ordre del dia i que ens servira en algun futur, a més esta molt ben redactada.

    ResponElimina