dimecres, 3 de juny del 2015

La maleta solar portàtil que salva vides


Era cap a l’any 2008 quan la Dra. Laura Stache(metge especialista en oncologia) va viatjar a Zaria, una ciutat nigeriana d’ 1,5 milions d’habitants. Va anar amb un equip el qual investigava alguna manera de reduir les morts maternes durant el part. En l’hospital Kofan Gayan on Stachel va estar treballant s’anava llum una mitjana de 12 hores al dia i per això la majoria de les mares a Nigèria donaven llum a casa. Si el part ocorria per la nit ja donaven la pena de mort. 

Llavors Stachel es va adonar què havia de fer alguna cosa per aquestes dones  que morien en silenci i en la foscor. Però el que no s’esperaria es el que va ocorri al seu retorn a Berkely, Califòrnia.  Quan li va explicar al seu marit, Hal Aronson, llavors com ell era instructor d’ energia solar, est va fabricar un sistema solar portàtil, un prototip que la seua dona poguera portar en una maleta a Nigèria i que fóra fàcil d’ usar. Aronson va crear una maleta amb panells solars de 80 watts, bateries, controlador de càrrega, llueixes LED, i endolls de dotze volts per a carregar mòbils, llanternes i equip mèdic.
Aquesta maleta va agradar molt al hospital quan la van vore ja que per a ells la llum representava la vida. A l’any següent d’instal•lar el sistema solar, es van reduir les morts en aquell hospital en un 70%. A partir d’aquest moments les altres clíniques de Nigèria van començar a demanar maletes solars.

A *Stachel se li il•lumina la cara cada vegada que parla de les vides que s'han salvat gràcies a la maleta. El Dr. Jacques *Sebisaho es va portar una maleta a *Idjwi, en la República Democràtica del Congo, una petita illa sense electricitat. Al segon dia va brollar una epidèmia de còlera. En altres ocasions que van patir epidèmies de còlera, el 80% de les morts ocorren de nit.

Per primera vegada, l'epidèmia no es va cobrar cap víctima. "Hem sigut testimonis del que la llum pot fer per una comunitat i com pot salvar vides en regions on la nit significa la mort si un està malalt o necessita cures d'emergència. *We *Care Solar continua ampliant la seua missió gràcies a la generosa col•laboració de fundacions i particulars. 

Noticia original 

Noticies relacionades:
La “maleta solar” que salva miles de vidas en Àfrica

Video:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada