dilluns, 11 de març del 2019

Ratolins que aporten informació sobre la conversació humana

Gràcies als ratolins cantors, s'ha descobert el circuit cerebral que possibilita les interaccions en una conversació. Açò pot ajudar a tractar transtorns com l'autisme o altres problemes relacionats amb el llenguatge.


Els ratolins cantors d'Alston mascles es desafien entre ells mitjançant cançons que alternen, al igual que els humans quan dialoguem. L'estudi realitzat mostra que una regió del cervell anomenada escorça motora és necessària tant per als ratolins com per a la nostra interacció vocal. Juntament amb àrees del cervell que manen als músculs crear notes, circuits separats de l'escorça motora permeten sobtats inicis i parades d'una conversació. El que s'ha observat amb els ratolins també ho trobem amb els grills, les aus i els humans.


Hi ha una connexió entre la comunicació i els temps del cant, el mateix succeeix amb el cervell que genera contraccions musculars a causa de la relació entre el centre d'aquest i la musculatura. L'objectiu ara és investigar els circuits del parlar dels humans i d'esta manera desenvolupar nous tractaments quan es detecten processos incorrectes.








El mar amb meduses robòtiques

Els fons marins també van deteriorant-se encara que nosaltres no ho percebem. És per això que es necessiten tecnologies que faciliten la monitorització de la salud marina. La idea de crear meduses robots vingué a la inspiració dels investigadors en pensar que eixe dispositiu tecnològic hauria de ser versàtil i flexible amb capacitat d’accedir a cavitats submarines, com bé ho fan aquests invertebrats marins.


Aquestes meduses tenen una bufeta natatòria que controla la profunditat on es desplacen i tenen uns teixits que els permeten l’elasticitat. A partir d’ací feren 5 models de dispositiu diferents. Cada model té 8 tentacles amb un canal que s’estén des del centre del robot i utilitza un sistema de propulsió hidràulica, amb 4 d’ells connectats a cada costat de la màquina. Els propulsors fan que gire, s’eleve i avance. A més la carcasa central que inclueix els microcontroladors i la bateria està impresa en 3D.


Gràcies als robots biomimètics es poden examinar qualsevol dels racons del mar. El pròxim objectiu és afegir sensors d’entorn basats en tecnologia sónar els quals ens informen de l’espai que es poseeix al voltant.





Notícia original                                             

Notícia relacionada 1

Notícia relacionada 2