El projecte del telescopi "Tigre" va iniciar en 2006. És un projecte internacional en què col·laboren investigadors de Mèxic, Alemanya i Bèlgica, a través de les universitats de Guanajuato, Hamburg i Liege, amb un telescopi completament robotitzat, en el que s'ha instal·lat un espectrògraf d'alta resolució angular.
Este telescopi amb 15 tones de pesos, 5 metres d'altura i una obertura de 1.2 metres, està instal·lat en l'Observatori Astronòmic de La Llum de la Universitat de Guanajuato.
És el quart telescopi més gran de Mèxic i l'únic a nivell nacional per les seues dimensions amb funcionament totalment robotitzat que permet que investigadors de les tres universitats (Guanajuato, Hamburg i Liege) ho manegen de manera remota.
Açò permet fer estudis de línies espectrals d'objectes estel·lars molt precisos. Compta amb camares CCD d'última generació, així com amb equip de còmput d'alt rendiment.
Este telescopi ajuda moltíssim a la Universitat de Guanajuato, perquè fins ara a Mèxic, hi ha dos observatoris professionals: Sant Pere Màrtir en Baixa Califòrnia, operat per la UNAM, i l'observatori "Guillermo Haro" en Cananea, Sonora, que és operat per l'Institut Nacional d'Astrofísica, Òptica i Electrònica.
Este Telescopi Internacional (inagurat oficialment el 15 d'agost però que està en funcionament des de l'any passat) ha detectat ja dos esdeveniments astronòmics importants. Va observar una explosió estel·lar coneguda com "Nova" el 16 d'agost de 2013 i una "Supernova" el 21 de gener d'enguany, que és una explosió d'una estrela molt més gran que el sol, en la galàxia M-82. La primera explosió va ser denominada "Nova Delphini 2013", ja que va estar visible en la constel·lació de Delphinus (el Dofí).
El doctor Miguel Ángel Trinidad Hernández, director del Departament d'Astronomia de la Universitat de Guanajuato, va destacar que des dels mesos de juliol i agost de l'any passat, es van començar a obtindre els primers resultats.
Noticia original
Vídeos relacionats:
Aquest tipus de noticies fan que pensem en on pot arribar la ciència. Hi han màquines inventades i fabricades pels humans totalment robotitzades i col·locades a l'espai de forma que ens envien informació a la Terra, fins i tot sense tindre ningún humà a l'espai. Increïble!!!
ResponElimina