dissabte, 16 de maig del 2015

Pot ser que la vida començara en el fons del mar


És una de les grans preguntes de la ciència: ¿com va començar la vida a partir de la matèria inert? Què va encendre l'espurna? Un equip del University College London (UCL)   apunta a les fonts hidrotermals dels fons marins.

Segons el seu estudi, compostos molt elementals de la química orgànica, com el metanol i l'àcid fòrmic, es poden formar de manera natural en aquestes fumaroles a partir del CO2 dissolt en l'aigua.

Ho explica Nora de Leeuw, directora de l'equip: "la nostra investigació prova que les fonts hidrotermals posseeixen les propietats químiques necessàries perquè les molècules orgàniques procedents del CO2 es recombinen  i formin les molècules associades als organismes vius". L'aigua calenta i turbulenta de les fumaroles aportarien l'energia necessària en aquest procés.

Els químics van simular les condicions d'aquests peculiars ecosistemes amb experiments de laboratori. Així van poder recrear què passava quan interactuaven la grieguita (mineral format principalment per sulfur de ferro) amb el CO2 en l'aigua oceànica calenta i lleugerament alcalina.
La formació de substàncies orgàniques simples en aquestes fàbriques submarines haurien donat pas a compostos més sofisticats capaços d'autoreplicar, el primer pas cap a la vida terrestre.

Noticia original

Noticies relacionades
-L'origen de la vida hauria arribat a la Terra a través d'un meteorit

-Troben a l'ARN noves pistes sobre l'origen de la vida a la Terra

Vídeo:

1 comentari:

  1. Hola Jose, he vist aquesta notícia que has fet i m'ha semblat un tema molt apropiat, ja que fa poc hem estudiat en classe les diferents teories sobre l'origen de la vida a la Terra, i sempre he tingut interés per saber més coses sobre aquest gran misteri de la vida.
    Primer, quan dius al principi que la possible causa d'aquesta aparició són les fonts hidrotermals, m'he sorprés, ja que sempre he pensat que l'origen estava en l'aigua de l'exterior, i no de l'interior de la Terra com tu bé has explicat.
    També m'ha picat la curiositat què la sopa prebiòtica que ens ha format a tots estiga composta solament per molècules de carboni, hidrogen i oxigen dissoltes en l'aigua.
    A continuació, m'ha semblat molt interessant que les fumaroles, a part d'aportar aquestes molècules orgàniques, també aporten l'energia suficient per a què es pugues recombinar i originar la sopa prebiòtica.
    La imatge reflexa molt bé el tema de la notícia, i el video és molt apropiat, apart de què ens aporta més informació complementària que també és interessant saber.
    Per acabar, em pareix molt extraordinari que en tan poc de temps, la humanitat ha evolucionat d'aquesta manera tan gran, ja que feia un parell de segles no es sabia ni la meitat dels coneixements que tenim a l'abast. Actualment s'estan descobrint dia a dia cada vegada més coses sobre els grans misteris que regeixen en l'Univers, una d'elles, la vida.

    ResponElimina