dissabte, 16 de maig del 2015

Trobat un punt dèbil per a anular la inmortalitat del càncer


      Quan una cèl·lula normal del cos es divideix, els telòmers (estructures situades en els extrems dels cromosomes que impedeixen que es desfacen i que estan relacionades en el procés d’envelliment) no es poden copiar del tot i en cada divisió van acurtant-se un poc, fins que quan són massa curts, la cèl·lula deixa de multiplicar-se i és eliminada. Però en les cèl·lules tumorals açò no passa: poden dividir-se sense que els seus telòmers s’acurten massa degut a que mantenen activat l’enzim telomerasa, que repara constantment els telòmers i permet que el càncer prolifere, fent-les quasi immortals.

Els científics, fins ara, treballaven en “apagar” la telomerasa. Però un equip d’investigadors de Centre Nacional d’Investigacions oncològiques (CNIO) ha trobat en els extrems dels telòmers sis proteïnes (anomenades shelterines) que actuen de protector del telòmer. Aquests científics han bloquejat l’acció d’una d’elles, la TRF1 i han trobat que les cèl·lules tumorals han deixat de ser immortals. S’ha comprovat en ratolins, en els quals s’ha impedit el creixement de tumors de pulmó i s’ha comprovat que els efectes tòxics en les cèl·lules sanes és l’equivalent al d’una quimioteràpia suau.
La directora del CNIO, Maria Blasco, explica que s’ha elegit la proteïna TRF1 degut també al seu paper bàsic en la generació de cèl·lules mare del càncer, culpables de la recaiguda en la malaltia. L’estudi sobre TRF1 s’ha fet de dues formes diferents: eliminant el gen que produeix la proteïna en ratolins modificats i també utilitzant un nou inhibidor químic desenvolupat en el CNIO que serà la base per a l’aplicació futura del tractament en humans. En els dos casos l’efecte és instantani: la cèl·lula cancerosa mor.
Ara s’està buscant socis en la industria farmacèutica per trobar fàrmacs que curen el càncer de pulmó en humans mitjançant l’aplicació d’aquesta nova tècnica.




Noticies relacionades:


4 comentaris:

  1. Des del meu punt de vista, trobar un punt dèbil per a anul·lar la immortalitat del càncer és una notica magnífica, ja que esta malaltia, a vegades hereditària o simplement creada pel teu organisme, es cobra moltes vides al llarg dels anys.
    Fa anys que els investigadors van darrere de la cura de les grans malalties mortals de la humanitat, que entre elles s'incloïa el càncer. És un gran èxit que vagen descobrint grans avanços com este, i que, esperem que gràcies a les indústries farmacèutiques, els principals socis i benefactors, es puga posar en pràctica prompte.

    ResponElimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Aquesta és per a mi una esplèndida notícia. Com bé ha dit Alba, trobar un punt débil que faça que el cáncer no siga inmortal, és un gran èxit. És un gran avanç en aquesta agressiva malaltia i en la medicina en general, ja que és una malaltia que la pateix molta gent i és molt dura i a pesar que hi hagen molts avanços avui en dia, encara queda molt per fer. Espere que hi aparesquen moltes més notícies relacionades amb açò i també espere que es reduesquen molt el nombre de casos de càncer i que augmente la cura, ja que és una malaltia que provoca molt de sofriment a la persona que la pateix i també a la seua família.

    ResponElimina