Observacions realitzades amb el telescopi Hubble han demostrat que la galàxia d'Andròmeda es troba al centre d'un gegant halo de gas calent. El radi d'aquest halo podria superar el milió d'anys llum.
Un equip de tres astrònoms de la Universitat de Notre Dame (Indiana) va buscar a l'arxiu de dades del telescopi Hubble observacions realitzades en el rang ultraviolat de 18 quàsars molt llunyans que es troben en línies de mirada pròximes a la de la galàxia d'Andròmeda.
Al estar situats després de l'halo que envolta Andròmeda, la llum procedent d'aquests quàsars és absorbida pel gas de l'halo.
Les observacions mostren que el gas d'aquest halo és molt calent: la seva temperatura està entre 10.000 i 100.000 graus; mostren a més que el radi de l'halo esferoïdal d'Andròmeda podria superar el milió d'anys llum i que la seva massa és més gran que uns 30 milers de milions de masses solars.
La massa total de l'halo d'Andròmeda podria per tant arribar a la meitat de la massa visible de la galàxia. Si es pogués demostrar que totes les galàxies tenen halos d'aquesta envergadura, el problema de la 'massa perduda' (també anomenada matèria obscura) de les galàxies podria donar-se per resolt.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada