El dijous 3 de desembre, des del port espacial de Kourou, a la Guaiana Francesa, l'Agència Espacial Europea (ESA) va llançar a l'espai LISA Pathfinder, un satèl·lit que provarà la tecnologia necessària per captar les ones gravitacionals.
Aquestes van ser trobades gràcies a la Teoria de la relativitat general d' Albert Einstein, i es creu que alguns dels fenòmens més violents del cosmos, com els forats negres o les supernoves, serien capaços de sacsejar l'espai-temps i produir ondulacions en el seu teixit.
Gràcies a un coet Vega, ha partit cap a l'espai un artefacte valorat en més de 400 milions d'euros i que ajudarà a oferir a la ciència un nou sentit amb el qual observar el cosmos. El seu destí és arribar al primer punt de Lagrange, una zona morta a 1,5 milions de quilòmetres de la Terra on la gravetat del Sol i la Terra es neutralitzen.
La tasca de LISA Pathfinder requerirà provar si es poden mantenir dues masses protegides de tota influència i en perfecte estat de caiguda lliure. La sonda llançada avui conté dos cubs d'or i platí de 4,5 centímetres de costat i 2 quilos de pes cada un. Entre els 38 centímetres que els separaran, viatjarà un raig làser que servirà per saber si els dos trossos de metall es mantenen sempre a la mateixa distància i posarà a prova el concepte assignat per a LISA.
LISA és el gran projecte per al qual el llançament d'avui ha de fer el primer pas, projecte que consisteix en construir un observatori en l’ espai que s'allunyaria de les interferències terrestres per captar les ones gravitacionals més pures.
Aquest projecte requereix tant d’esforç que, segons les previsions de l' ESA, no arribarà fins el 2034.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada