Els investigadors, dirigits per Stefan Rahmstrof, de l'Institut de Postdam per a la Recerca del Clima, han reconstruït i analitzat la conducta que històricament ha tingut la circulació termohalina, un model de circulació oceànica que transporta aigua càlida des dels tròpics fins a l'Atlàntic Nord i els mars nòrdics.
Aquests arriben a la conclusió que aquest sistema mostra ara la seva major debilitat dels últims 1.100 anys, el que pot ser degut a l'afluència d'aigua dolça i freda procedent del desglaç a Groenlàndia, que està provocant un descens de la temperatura de l'aigua i un debilitament de la circulació termohalina (CTH).
Possibles conseqüències:
Si aquest estudi es sosté, implicaria que la desacceleració de la CTH podria estar ací abans del que esperàvem. Això podria tenir diferents conseqüències, tant per a Europa com per als Estats Units.
"Si la desacceleració dels corrents de l'Atlàntic Nord continua, els impactes podrien ser substancials", va dir Rahmstorf. "Pertorbar la circulació probablement tindrà un efecte negatiu en l'ecosistema marí, i per tant en la pesca i els mitjans de vida associats de moltes persones a les zones costaneres. A aquesta desacceleració es sumaria també la pujada del nivell del mar, que afectaria a ciutats com Nova York i Boston."
http://www.20minutos.es/noticia/2413756/0/corrientes-marinas/calentamiento-global/atlantico-norte/
http://www.20minutos.es/noticia/2413756/0/corrientes-marinas/calentamiento-global/atlantico-norte/