dissabte, 20 d’abril del 2019

Científics espanyols aconsegueixen “eliminar” el VIH en un pacient per segona vegada al món

El 2008, per primera vegada un pacient havia aconseguit vèncer el VIH. Se li "va batejar" com "pacient Berlín". Un equip amb participació espanyola ha aconseguit replicar la seva història i, per segona vegada, ha aconseguit la remissió total del VIH en un pacient, l'eliminació del virus tambés es deu a un trasplantament de progenitors hematopoètics a què es va sotmetre el 2016 per combatre el limfoma que patia.

Tractat en un hospital de Londres, porta 18 mesos sense rastre del virus tot i no prendre cap tractament antiretroviral. Aquest individu era portador del VIH des de 2003, encara que no va començar a tractar-se amb antiretrovirals fins anys més tard. El 2012, va ser diagnosticat de limfoma de Hodgkin pel qual va haver de rebre un trasplantament de medul·la en 2016. Les cèl·lules del donant tenien una mutació, anomenada CCR5 delta 32, que confereix una mena d'escut contra el virus. Aquesta mutació, impedeix que el VIH pugui penetrar en els limfòcits T CD4, la via d'entrada del virus a l'organisme. Després del bon resultat del trasplantament, els metges van decidir interrompre el tractament antiretroviral 16 mesos després de la intervención.Y el virus va romandre indetectable.

Des de Barcelona, l'equip del IrsiCaixa ha estat l'encarregat d'analitzar la presència del VIH en plasma mitjançant les tècniques més sensibles. Han vist que és indetectable en tots els casos i que els anticossos contra el virus també han anat desapareixent amb el pas del temps.





Video

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada