En 2018 l'observatori IceCube de l'Antàrtida, en col·laboració amb telescopis de tot el món, va anunciar un descobriment històric: la primera evidència d'una font de neutrins i raigs còsmics d'alta energia: el blazar TXS 0506 + 056, una gigantesca galàxia amb un forat negre i un raig de partícules apuntant directament cap a la Terra.
Investigadors de més de 30 institucions, liderats per Robert Stein des del Deutsches Elektronen Synchrotron (DESY) a Alemanya, han trobat un neutrí d'alta energia en la mateixa direcció que AT2019dsg, el que al seu torn relacionen amb les partícules més energètiques de l'univers: els raigs còsmics d'ultra alta energia. La troballa es publica aquesta setmana a la revista Nature Astronomy.
L'investigador assenyala que blazers com el descobert en 2018, no poden produir més de l'30% dels neutrins d'alta energia detectats per IceCube, de manera que la majoria han de venir d'altres llocs: "La pregunta és d'on. De moment AT2019dsg és la segona font de neutrins d'alta energia i proporciona la primera prova que les TDE també produeixen alguns neutrins ".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada