Investigadors de la Universitat d'Alcalá i del Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN-CSIC), a Espanya, han analitzat en dos treballs la funció de la coloració vermella dels exemplars joves de sargantana cua-roja, Acanthodactylus erythrurus, i han comprovat que es tracta d'un esquer perquè els depredadors no ataquin parts vitals de la seva anatomia, així com per reduir l'agressivitat dels adults de la seva mateixa espècie.
Els exemplars joves de sargantana cua-roja desenvolupen una coloració vermellosa en la seva cua i potes del darrere que desapareix quan es fan adults. Segons l'estudi publicat en Evolutionary Ecology, fer més cridaneres les parts del cos que no són vitals, com la cua, provoca que els atacs dels depredadors es dirigeixin a aquesta zona, incrementant sensiblement les seves possibilitats de sobreviure. "Es tracta d'una estratègia basada en l'engany al depredador que augmenta la supervivència de les sargantanes", apunta l'investigador de l'MNCN, José Javier Cuervo.
Per comprovar aquesta hipòtesi els investigadors van crear models de sargantanes amb i sense la cua vermella i van observar els atacs que rebien per part dels seus depredadors. "Les nostres dades demostren que, malgrat que la coloració vermella fa als juvenils més visibles, i d'alguna manera més vulnerables, aquestes sargantanes han mantingut aquesta tonalitat cridanera per salvaguardar parts vitals i aconseguir que els atacs es centrin en la cua, part del cos que les sargantanes poden regenerar ", diu Cuervo.
D'altra banda, segons publiquen en Animal Behaviour, aquesta coloració també redueix les agressions dels adults de la mateixa espècie. Segons l'investigador del MNCN: "Possiblement aquesta tonalitat indica als adults que es tracta d'exemplars sexualment immadurs, és a dir, que no són competidors".
"Els nostres resultats avalen la hipòtesi que, amb aquesta característica, les sargantanes juvenils aconsegueixen reduir l'agressivitat dels adults", conclou Cuervo.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada