Quan Belén Hinarejos va anar a fer-se en el 2005 la seua primera ecografia d'embaràs, la de les 12 setmanes de gestació, una infermera al Centre d'Atenció Primària de Sant Feliu a Sabadell li va proposar formar part d'una investigació, a partir d’ací va començar el seguiment científic del desenvolupament del seu fill, Roger.
Els investigadors van estimar l'exposició a diòxid de nitrogen (NO₂) i benzè de les embarassades i van comparar les mesures dels petits al nàixer.
Un dels primers resultats obtinguts amb les dades dels voluntari va ser que, de mitjana, els xiquets que les mares vivien en zones amb un aire més contaminat pesaven menys i tenien menor grandària al nàixer, això no es devia a diferències socials, perquè la majoria de la gent en les àrees més contaminades tenia una millor educació i més oportunitats d'una millor vida.
Una investigació amb voluntaris que dura ja 20 anys, la major d'aquest tipus a Espanya, amb resultats que mostren l'impacte de la contaminació en la mida al nàixer, el desenvolupament de la funció pulmonar o el cognitiu.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada