dijous, 25 de febrer del 2021

Descobreixen un nou tipus d'aurora boreal a Finlàndia

 Un sorprenent espectacle de llum verda que forma ones en el cel nocturn, és causat quan partícules solars elèctriques entren en l'atmosfera de la Terra i xoquen amb gasos com l’oxigen i el nitrogen.Les llums de l'aurora, que sempre han fascinat a experts i aficionats, poden veure's en els pols magnètics dels hemisferis nord i sud.


Cada forma auroral és com una empremta digital,  tan sols es dona en un cert instant, segons el fenomen que tingui lloc en la zona auroral, juntant característiques visuals amb fenòmens físics. 


Palmroth va publicar a finals del 2018 un llibre titulat Revontulibongarin opes ("Una guia per als observadors d'aurores boreals"), que va nàixer de la cooperació de la professora amb els entusiastes investigadors i les respostes que els va donar sobre la física del fenomen.


Per una coincidència, dies després que el llibre va ser publicat, els aficionats van observar una forma inusual d'aurora a Finlàndia i immediatament van informar a Palmroth.


"Un dels moments més memorables de la nostra col·laboració va ser quan el fenomen va aparéixer en aqueix moment específic i vam ser capaços d'analitzar-lo en temps real", diu un dels membres del grup Northern Lights, l'astrònom aficionat Matti Helin.




NOTICIA ORIGINAL

NOTICIA 1

NOTICIA 2



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada