Utilitzant càmeres d’alta velocitat han observat que quan una gota xoca contra una superfície, atrapa minúscules bombolles d’aire. Les bombolles viatgen fins a la superfície, a través de la gota, explotant quan hi apleguen, alliberant una xicoteta quantitat d’aerosols.
En l’estudi, Cullen R. Bruie, professor d’ingenieria mecànica del MIT i l’investigador Youngsoo Joung, han sigut capaços de predir la quantitat d’aerosols que s’alliberen depenent de variables com la velocitat de les gotes, el tipus de superfície, l’altura…
Per a fer-ho possible van gravar amb càmeres d’alta velocitat gotes de “pluja artificial” generades al laboratori xocant amb una sèrie de superfícies segons anaven variant les variables. Van realitzar més de 600 experiments amb 28 tipus de superfície. A partir de l’experiment van deduir que els aerosols s'alliberen en major quantitat durant pluges lleugeres o moderades.
Els investigadors pensen que aquests aerosols poden arrossegar olis vegetals i altres element aromàtics emmagatzemats al sòl, bacteris i virus. “Fins ara no se sabia que es pogueren generar aerosols a partir de la caiguda de gotes de pluja”, diu Joung. “Aquesta troballa pot ser un gran punt de partida per a treballs futurs que revelaran com microbis i químics que es troben en el sòl poden alliberar-se al medi ambient”. “Es tracta d'un fenomen tremendament comú i és estrany que ningú haja observat aquest mecanisme anteriorment” comenta Bruie.
Notícia original
Informació relacionada:
- Olor a pluja
- Pluja àcida
Vídeo:
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaAquesta notícia m'ha paregut molt curiosa perquè quan parlem de pluja, a tots ens ve al cap el seu característic olor, però pocs coneixen la seua explicació científica.
ResponElimina