El professor David Tilman ha obtingut el Premi Fundació BBVA Fronteres del Coneixement en la categoria d'Ecologia i Biologia de la Conservació per fonamentar científicament el valor de la biodiversitat i demostrar així que la importància de conservar els ecosistemes té una base científica.
I és que Tilman ha demostrat que els ecosistemes amb major nombre d'espècies són més productius, més resistents a les invasions i més robustos davant pertorbacions externes.
A més, amb el seu treball, Tilman ha respost una de les principals preguntes de la ecologia i ha demostrat (en comunitats de plantes) que la coexistència d'un gran nombre d'espècies es basa en "el compromís entre la capacitat competitiva i de dispersió" de els que comparteixen un mateix ecosistema.
Així mateix, Tilman ha desenvolupat el concepte "deute d'extinció", la teoria que explica que les conseqüències de la destrucció dels hàbitats i de la desaparició d'espècies poden arribar moltes dècades després de provocar el dany, és a dir, "que les conseqüències de els actes de l'ésser humà poden ser pitjors del que veiem ara mateix ".
Però les investigacions de Tilman no només s'han centrat en la teoria i el valor de la biodiversitat.
Aquest ecòleg ha demostrat també que la conservació i la correcta gestió dels recursos naturals són essencials i poden ser molt beneficioses per a l'ésser humà.
Per exemple, ha demostrat que convertir àrees naturals (amb capacitat d'absorbir C02) en cultius de biocombustible no és rendible per a la humanitat ja que l'estalvi en emissions de diòxid de carboni que generen els biocombustibles "no compensa la pèrdua de captura de carboni que exercia aquesta àrea natural abans de convertir-se en un cultiu ".
Actualment, Tilman investiga com augmentar la productivitat agrària sense elevar l'impacte ambiental , cosa que es pot fer "ajudant als països menys productius a millorar el seu rendiment , maximitzant la productivitat i minimitzant la contaminació ".
Noticia original
Noticia Relacionada
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada