dissabte, 29 de febrer del 2020

Mart no està mort geològicament: va sufrir 174 terratrèmols en 10 mesos

Resultat d'imatges per a "marte insight"
Es creía que el camp magnètic de Mart no era molt intens, però gràcies a l’ajuda de la sonda “InSight”, s’ha pogut observar que el famós planeta roig és sísmicament actiu i té un camp magnètic de 10 vegades més intens del que pensavem.

Desde desembre de 2018 fins setembre de 2019, els datos rebuts per la sonda ens indiquen que 24 de 174 terratrèmols ocasionats en tan sols 10 mesos, han arribat a tindre magnituds de 3 i 4. Segons InSight, si comparem amb altres cossos del Sistema Solar, la seua activitat sísmica és intermitja entre la de la Terra i la Lluna.

Finalment, després de 10 mesos, els científics que treballaven en aquesta missió han fet public  els resultats en les revistes Nature Geoscience y Nature Communications els quals revelen informació sobre l'atmosfera, la seua geologia, el seu camp magnètic i, naturalment, la confirmació de que Mart és un món sísmicament actiu.

Notícia Original

Notícia Relacionada 1

Notícia Relacionada 2

Vídeo Relacionat

La importància de la progesterona


Investigadors de la Universitat de Birmingham i el Centre Nacional per a la investigació d'avortaments espontanis, han declarat que si s'administrarà progesterona  dos vegades al dia a les dones amb un sagnat avançat durant l'embaràs podria donar lloc al naixement de 8450 bebés més sols a Regne Unit.


Aquests investigadors també adverteixen que donar progesterona a dones amb un sagnat al principi de l'embaràs no prevé la pèrdua del fetus, excepte entre les dones que van tindre un avortament espontani  previ.


Dos estudis defensen aquesta investigació fent dos assajos clínics.
El primer estudi va determinar una taxa de natalitat del 8% més alta en les dones que van prendre l'hormona en hospitals del Regne Unit i Països Baixos.
El segon estudi es va centrar més en l'impacte econòmic que tindria aquest fet i va afirmar que seria un tractament rendible per al sistema de salut.


Notícia original:

Notícia relacionada 1:

Notícia relacionada 2:

Vídeo:

L'ictus, un dels problemes mèdics més importants del segle XXI

Cada any es detecten 120.000 nous casos d'ictus , un cada sis minuts, i en els últims anys els casos en els joves s'han disparat: ha crescut un 25% en 20 anys, es creu que a causa dels canvis d'hàbits de vida i consum que regulen el colesterol, hipertensió o l'obesitat.


Aquest fet ha alarmat a la comunitat científica, ja que aquesta malaltia és més freqüent a partir dels 55 anys i el seu risc va incrementant a mesura que les persones van fent-se més majors. A més és la primera causa de mortalitat en Espanya entre les dones i la segona en els homes.


Hi ha dos tipus d'ictus: l'isquèmic  i hemorràgic. I per ha saber si estem tenint un hem de tindre en compte els següents símptomes: una parpella caiguda, visó doble o canvis en la visió, endormiscament d'una part del cos...






Notícia original:

Notícia relacionada 1:

Notícia relacionada 2:



Vídeo:

Detectada la major explosió de la història de l’univers

Un equip d'astronoms de Canadà i dels Estats Units han descobert la major explosió de la història de l’univers. Aquesta explosió s’ha detectat a un cúmul de galàxies de Ofico a uns 390 milions d’anys llum de la Terra.

Aquesta explosió va provocar un gran núvol de gas a una alta temperatura, encara que aquest gas ja s’havia investigat abans però van interpretar que no havia sigut produït per una explosió degut a les seves dimensions però dies després és va confirmar aquesta hipòtesi.

Els investigadors van informar de que en el forat realitzat caben unes 15 galàxies com la Via Làctia. Respecte al motiu del provocant d’aquesta explosió els investigadors afirmen que es degut a un període continuat de molta activitat en una galaxia produïda per l'acumulació de matèria entorn d’un forat negre. També l'nvestigador espanyol José Luis Gómez afirma que no és estrany veure aquest fenomen, però si d’aquestes dimensions.
Composición de la mayor explosión de la historia del universo, generada en un agujero negro.



Descobreixen "animal" que no necessita oxigen per a respirar


                                          Resultat d'imatges per a "animal que no necesita oxigeno para vivir"















Investigadors de la Universitat de Tel Aviv van descobrir un xicotet paràsit de menys de 10 cèl·lules que no respira oxigen. S’anomena Henneguya salminicola, i és un parent llunyà de les meduses i els corals.


La professora Dorothee Huchon va explicar a través d’un comunicat que l’evolució pot anar en direccions estranyes, ja que la respiració aeròbica és una font d’energia, no obstant això, han trobat un animal que l’ha abandonat. A més, aquest descobriment va ser accidental, ja que els investigadors estaven estudiant el genoma del microorganisme, i van notar que no incloïa mitocondris, així que van arribar a la conclusió que no respirava oxigen. Els investigadors suposaren que realitza una respiració lliure d'oxigen, que típicament caracteritza als organismes anaerobis no animals.


Aquest descobriment té una enorme importància per a la investigació evolutiva, ja que normalment durant l’evolució els organismes es tornen més complexos cada vegada, però en aquest cas, l’animal presenta un procés evolutiu oposat, ja que s’ha convertit en un organisme més simple.
Vídeo









divendres, 28 de febrer del 2020

No tot el que té la proteïna TAU és maligne


Uns científics espanyols han descobert que la proteïna TAU està als gliomes i fa la funció de regular la formació de vasos sanguinis indispensables per a aquest càncer. Aquests vasos sanguinis tumorals són diferents dels vasos sanguinis normals, i s’encarreguen de transportar nutrients a les cèl·lules del glioma per a afavorir el seu creixement; però quan apareix la TAU, no es reprodueixen tan ràpidament.

Els investigadors han assenyalat que algunes funcions de la Tau són: el que puga servir com un marcador de pronòstic, i que la proteïna TAU als gliomes pot imitar a compostos del taxol que poden millorar la quimioteràpia convencional als gliomes. A més la investigació permet conèixer millor als gliomes i poder buscar una nova via per a la recerca de tractaments per a poder controlar la patologia.

Aquest projecte ha rebut ajuda econòmica del Ministeri d’Economia i Competitivitat de l’Associació Espanyola contra el Càncer i del NIH (National Institutes of Health).

Notícia original
Notícia relacionada 1
Notícia relacionada 2

Video

diumenge, 23 de febrer del 2020

Es pot detectar el càncer abans de la seua aparició?

S’han publicat els resultats del projecte Pan Cancer, en el que  més de 1300 científics de 37 països  han analitzat el genoma de més de 2600 pacients que patien 38 tipus de càncer diferents. 
Cada vegada que una cèl·lula es divideix, s’ha de copiar el genoma complet, format per 3.000 milions de lletres ordenades i emparellades. En aquest procés es produeixen errades de còpia, la majoria de les quals són inofensives però una part (molt xicoteta) d’eixes errades poden desencadenar un càncer. El que suposa una novetat del treball és la identificació dels canvis genètics que produeixen el tumor.
Les mutacions que provoquen el tumor poden ser per diferents causes: motius hereditaris, mals hàbits de vida (fumar, mala alimentació..) i l’atzar. S’han identificat diferents patrons que es repeteixen en les mutacions que provoquen la malaltia i algunes apareixen anys abans  que es detecte el càncer. Això permet que els pacients que tenen aquestes mutacions puguen ser tractats abans que es diagnostique l’aparició del càncer. L’estudi del genoma no cura el càncer però és imprescindible per al seu diagnòstic i tractament als hospitals.

Notícia original:
El mayor estudio genómico del cáncer abre la posibilidad de detectarlo antes de que aparezca. 

Notícies relacionades:
- Desxifren el genoma més complet del càncer.
- Els genomes del càncer. 

Vídeo:

La mòmia Takabuti, una vintanyera egípcia que va morir assassinada



Científics han sotmès a una mòmia faraònica, Takabuti, a un examen mèdic que ha revelat que va ser víctima d’un assassinat, i que era més pareguda als europeus que als antics egipcis.


La científica Rosaile David afirma que la seua herència europea llança llum sobre un moment crucial en la història d'Egipte. A més, la genetista Konstantina Drosou, també aporta que els antics egipcis eren genèticament més similars als europeus que als àrabs actuals. La mòmia ha superat raig X, proves d’ADN, anàlisi de cabel… Actualment es toba al museu d’Ulster (Irlanda del Nord) . En l’examen mèdic també es pot observar que Takabuti presenta una ferida en la part superior de l’esquena, provocada per un mortal apunyalament.


En l’escanejat es poden observar característiques inusuals en el procés d’embalsament, ja que l’equip que la va preparar per al soterrament va emplenar la ferida ocasionada pel ganivet amb cert material. Els científics sempre havien pensat que es tractava de l’espai d’on havia estat el cor, però aquest encara estava a l’interior del cos.

Vídeo












divendres, 21 de febrer del 2020

Un món com Júpiter orbita la seua estrela perillosament cada 18 hores

Astrònoms d’una universitat d’Anglaterra han observat un exoplaneta orbitant una estrella en menys de 18 hores. És paregut en composició i mida a Júpiter però la diferència d'aquests és el temps que tarda a orbitar.


S’anomena NGTS-10b i orbita tan ràpidament per la seua proximitat al sol, 27 vegades més prop que es troba Mercuri. Aquest va ser descobert a uns mil anys llum de distància de la terra pel doctor James McCormac qui el va definir com un planeta que orbitava una estrella no molt diferent del nostre sol.

Pertany a un grup anomenat “Júpiter calents” per les relacions que s'estableixen amb Júpiter i perquè actualment es coneixen centenars així però sols hi ha com aquest 7 planetes més que orbiten en menys d’un dia.



NOTÍCIA ORIGINAL
NOTÍCIA RELACIONADA 1
NOTÍCIA RELACIONADA 2

Pasta nuclear, el material més dur de l'univers

El material més dur de l'univers, que es coneix fins aleshores, és una pasta que es troba en les estrelles de neutrons. A aquesta que se li denomina pasta nuclear, és un objecte compost, format principalment per neutrons que es troben en l'interior de l’escorça d’aquestes estrelles.


Sorgeix després que facen explotar les estrelles de neutrons, al final de la seua vida. La pasta de neutrons té unes dimensions de 1.775 km² aproximadament i conté la densitat més gran coneguda fins aleshores, així com té un elevat pes i una gran rigidesa.

El seu descobriment va ser una simulació en ordinadors per a observar que contenien en l’interior aquestes estrelles. Desafortunadament, no podrem arribar a tocar o experimentar aquesta pasta per les característiques que presenta.




NOTICIA ORIGINAL
NOTICIA RELACIONADA 1
NOTICIA RELACIONADA 2


dimecres, 12 de febrer del 2020

El Pangolí en el punt de mira del Coronavirus

Resultado de imagen de pangolin
En la medicina xina el Pangolí és un animal que s’utilitza molt. Ara, en la aparición del Coronavirus a la Xina, uns científics han descobert, que aquest animal, pot tindre alguna cosa que veure en l'epidèmia.

Els genomes dels coronavirus que infecten als Pangolís l'han comparat, amb el virus dels humans, i va veure que els Pangolís van portar el virus de les rates penades als humans, és a dir el Coronavirus. Tenien més teories, però aquesta va ser la més correcta.

Al Mercat de Wuhan, hi ha compra i venda de Pangolís, on es van trobar els primers casos del virus. Els Pangolís són animals protegits, aleshores la seua venda és il·legal, i a pesar de tot el venen. Aquest estudi encara no se sap, si és del tot cert.

Video:

dimarts, 11 de febrer del 2020

El doctor que va ser detingut per avisar d'una possible epidèmia de coronavirus.

El doctor Li Wenliang, que era oftalmòleg en l’Hospital de Wuhan,  va avisar a les seues reds socials que havia detectat, en diversos estudiants seus, casos de pneumònia vírica.


L’1 de febrer va anunciar la mala notícia al seu perfil de Weibo: estava infectat per coronavirus. 


La Policia el va detindre per publicar notícies falses a Internet. Les autoritats xineses, a principis de gener, encara asseguraven que el coronavirus sols es passava d’animals a humans. Quan a l’Hospital de Wahan van voler començar a fer algo, per a molts ja era tard. 


El mateix Li Wenliang va atendre a una dona que patia glaucoma i coronavirus, i per aquest motiu ell va patir això del qual havia advertit. Les disculpes de les autoritats arribarien massa tard a Li Wenliang i el convertirien en un heroi.




Notícia Original

Notícia Relacionada 1

Notícia Relacionada 2


diumenge, 9 de febrer del 2020

Mai és massa tard per deixar de fumar

Un estudi realitzat pel doctor Peter Campbell, de Inglaterra a demostrat que mai és tard deixar de fumar, aquest estudi tenia la finalitat de detectar la signatura mutacional en el càncer de pulmó. Els fumadors creuen que els danys ja estan ahí, aleshores no eu deixa, però sí que poden sanar aquelles cèl·lules danyades. Tindrà aquest estudi raó?

A l'estudi, han participat 16 persones, entre ells fumadors que eu han deixat i han sanat les cèl·lules que recobreixen les vies respiratòries. Els fumadors en les cèl·lules mostraven més d’un canvi genètic, que afecta l'ADN de la cèl·lula, i pot generar un càncer.

El càncer de pulmó és més freqüent en els fumadors. Hi ha exfumadors que en l'ADN de les seues cèl·lules són semblants a les de gent no-fumadores, aso demostra que les cèl·lules pulmonars sanes, poden sanar el revestiment de les vies, però també es pot tindre danys al pulmó per fumar, i això no es pot remeiar. Aleshores, mai és tard per a deixar-ho.


Notícia original
Notícia relacionada 1
Notícia relacionada 2

Video:


divendres, 7 de febrer del 2020

Els edulcorants baixos en calories o sense calories podrien ser útils per a la salut



Els edulcorants baixos en calories o sense calories són segurs: tots ells han passat per un procés d'avaluació per part d'autoritats alimentària de tot el món abans que s'aprove el seu ús en el mercat.

Poden ajudar al control dietètic de la diabetis si s'utilitzen com a substituts dels sucres; poden reduir l'ús excessiu de les calories i aportar el desitjat sabor dolç. També poden formar part de l'estratègia per a reduir el consum de sucres per a previndre el risc d'obesitat i diabetis que són un dels principals problemes de la salut pública. 



 



Una nova tecnologia pretén transformar el càncer de pulmó en una malaltia crònica



Moltes persones moren a l'any per culpa del càncer de pulmó, això es deu al diagnòstic tan tard que se li dona al pacient i als pocs tractaments per a combatre-ho, per això la Priscila Kosaka, investigadora química del projecte, en l'Institut de Micro i Nanotecnologia del CSIC va desenvolupar una nova tecnologia de diagnòstic.

Aquesta teoria consisteix  que a partir d'anàlisi de sang i xicotets dispositius que penetren el teixit puguen ajudar a trobar la proteïna afectada des del principi del tumor i així poder donar-li un tractament adequat i eficient per a poder combatre'l a temps.

Aquesta nova tecnologia té com a objectiu detectar el més prompte possible les cèl·lules cancerígenes i poder reduir un 10% la mortalitat que causa aquesta malaltia.







dimecres, 5 de febrer del 2020


Devastació austral



Austràlia, és un dels països amb més biodiversitat que hi ha en tot el món, per la qual cosa els incendis ocorreguts en este, han causat moltíssimes víctimes mortals: mil milions d'animals (molts d'ells en perill d'extinció) , plantes, 28 persones...

És cert, que el foc originat a Austràlia, forma part del seu cicle natural, ja que hi ha incendis tots els anys. Però mai hi ha hagut un foc de tan gran magnitud en este continent. És necessari considerar allò que s'ha ocorregut com una advertència del que el canvi climàtic pot provocar. Els sers vius, no sols moren a causa de les flames i el fum. Este foc destrueix l'hàbitat, per la qual cosa les espècies que segueixen vives són més vulnerables. Molts d'ells acaben morint de fam o com a conseqüència de la ruptura de l'equilibri entre depredadors.

Estos desastres, són conseqüència del canvi climàtic. Austràlia ha alliberat a l'atmosfera més de 400 milions de tones de CO2, cosa que agreuja encara més la situació.

Aquest fet, ens afecta directament, per la qual cosa hauríem de ser conscients d'això i prendre mesures per a frenar-ho abans de que siga tard.


Vídeo:
El gas prohibit que destruïx la capa d'ozó ve de Xina



Tant Xina com Índia, s'havien compromés a no produir molt de triclorofluorometano (CFC-11) un potent destructor de la nostra capa protectora de la Terra. No obstant això, han aconseguit detectar una gran quantitat d'aquest gas. Xina no hi fa cas, el produïx d'una manera clandestina  i pot danyar a grans nivells la capa d'ozó.

Aquest gas es va prohibir en tots els països en 2010, en canvi, l'est de Xina ha produït 13.400 tones anuals d'aquest, des del 2014 fins al 2017. Potser en altres parts de Xina també ho hagen produït, però en quantitats més xicotetes, i com no tenim mesuraments, no podem saber-ho.

Les emissions més importants són quan s'emet la fuga del gas en un mal reciclatge dels frigorífics i de les bromeres de poliuretà durant la demolició d'edificis i cases. Pel que hem de descobrir quines indústries són les responsables d'aquesta situació.

En l'actualitat, s'estan realitzant molts estudis científics per a poder localitzar més emissions il·legals i així protegir la nostra “capa de la vida”.

Dunes Boreals, un nou tipus d’aurora en la frontera amb l’espai exterior


Amb l’ajuda d’uns astrofísics finlandesos i uns principiants de la fotografia, han descobert una nova forma d’aurora boreal amb uns patrons que són similars a unes dunes d’arena.

Segons pareix, han localitzat aquest fenomen en una regió atmosférica de la que fins ara s’havia estudiat poc conegut com la mesopausa, en el limit de l'espai exterior.

Aquest descobriment es va començar a desarrollar quan una profesora de FEC de la universitat de Helsinki, Minna Palmroth, va ser convidada a un grup d’aficionats a les aurores pertanyents a un grup de Facebook, per respondre com s’origina aquest fenomen.

Gràcies a aquesta experiencia, Minna va demanar a aquells membres de eixa comunitat que feren fotos a aurores amb formes a les que no estaven habituats per a que se les portaren.

Així és cóm van identificar aquest nou tipus d’aurora en aquella regió atmosfèrica la qual es tracta d’un entorn que és summament difícil per a alguns instruments espacials com els sat·tèlits. Segons explica Palmroth: “ Anomenem ignosfera a aquella zona que no podem estudiar degut a dificultats atmosfèriques amb una altitud aproximada entre 80 i 120 kilometres.

Noticia Original

Noticia Relacionada 1

Noticia Relacionada 2

Vídeo Relacionat

Coronavirus, última hora: La Policia espanyola demana una reunió urgent davant el risc de contagi

Són ja 361 els morts pel coronavirus. Aquesta xifra ha augmentat aquest dilluns passat, 57 més que el diumenge.

El Vaticà envia caretes a la Xina per a evitar la propagació d’aquesta malaltia. Les províncies que han rebut aquestes caretes, han sigut Hubei, Zhejiang i Fujian.

Xina acusa Estat Units de crear por, i no ajudar a Pequin. La portaveu del Ministeri d’Assumptes exteriors Hua Chunying que des de l’inici d’aquesta malaltia molts països han proporcionat suport i interés per buscar solucions llevat d'Estats Units.

El director de l'OMS demana que els països no s’alarmen i que diguen notícies veritables i basades en evidències científiques, no suposicions.



notícia original
notícia relacionada 1
noíticia relacionada 2


Venus i Mart brillaran durant aquest mes de Febrer

Aquest mes en febrer Venus brillarà mes del normal després de les 22:00 de la nit també podrem observar mercuri però un poc més de dificultat, podrem observar aquest planetes gràcies a la proximitat d’aquests dos planetes ja que son els qui més prop tenen les òrbites del nostre planeta.

Venus es troba a 150 milions de quilòmetres de distància de la terra durant aquests dies podrem observar tras la posta de sol aquest planeta, quan el planeta estiga relativament alt sobre l'horitzont podem veure aquest fenòmen.

També podrem veure el planeta de mercuri però amb un poc més de dificultats que el planeta venus ja que aquest planeta és més diminut, per poder veure- lo tindrem de mirar un poc més cap el davall del planeta Venus ya que aquest és més fàcil de localitzar. Aquests dies son perfectes per a les observacions astronòmiques.


Resultado de imagen de imatges de venus brillante visto desde la tierra"






Vídeo








Deixar de fumar desperta cèl·lules sanes que ajuden a regenerar el pulmó



El càncer de pulmó mata almenys dos milions de vides a l'any en el món, segons l'Organització Mundial de la Salut.

Resultado de imagen de fumar"

El consum del tabac té la responsabilitat entre el 80% i el 90% dels casos d'aquesta malaltia. Fumar aquesta substància provoca entre 1.000 i 10.000 mutacions i alteracions anormals per cada cèl·lula i deixa via lliure a la formació de tumors. Un estudi, publicat en Nature, demostra que deixar aquest hàbit, com l'ha fet quasi el 20% de la població espanyola, desperta unes cèl·lules sanes que ajuden els pulmons a regenerar-se.

Peter Campbell, afirma que “El més increïble del seu estudi és que demostra justament que fins i tot fumant 15.000 paquets de cigarrets al llarg d'una vida, com un dels nostres participants, algunes dels cèl·lules no mostren danys per culpa del tabac”.



dilluns, 3 de febrer del 2020

El coronavirus de Wuhan | China acusa a EE UU de crear pánico con sus medidas

El dia 23 de gener va començar la quarantena pel Coronavirus a la Xina ,Wuhan, la ciutat on va començar l'epidèmia .


EU ha estat el primer país que ha prohibit l'entrada als viatgers procedents de la Xina ja que és possible el contagi durant la incubació.

El Coronavirus pot provoca neumònia amb febra alta, tos seca, mal de cap i dificultat per a respirar. El seu període d'incubació mitjà és de tres a set dies, amb un màxim de 14.


Ja s'han produït 57 morts i 2.500 noves infeccions. També ha afectat a la bossa amb pèrdues del 7,72% i a la construcció, ja que s'ha construït un hospital en tan sols 10 dies gràcies a 4.000 treballadors i un miler de màquines de construcció. “L'hospital Huoshenshan “ , era necessari perquè els altres hospitals estan saturats i escasseja el material de protecció.

El Coronavirus s'està estenent per tot el món , es va originar a la ciutat de Wuhan, la Xina , però ja s'han trobat casos en altres països com Tailàndia, el Japó, els Estats Units, França, Alemanya i el Canadà.

Notícia original

Notícia relacionada 1

Notícia relacionada 2

Video 




Projecte BARBARA

Un grup d’investigadors de la Universitat d’Alacant units amb financiació de les empreses Fiat i Acciona han desenvolupat a partir de pells i corfes de llima, magrana o bròcoli entre altres, compostos d’un alt valor per a indústria de l’automòbil i la construcció.
Resultat d'imatges per a "proyecto barbara""Durant el procés d’extracció dels compostos amb grans propietats com ara l'efecte antimicrobià i l'alliberament de fragàncies a més de la creació de nous colors i efectes òptics.
El compost es pot utilitzar per a crear tints totalment sostenibles al medi, i pot servir per
reduir en gran quantitat les restes que deixem al dia els éssers humans de components orgànics.
El projecte conta amb uns inversors en la seua totalitat de països europeus, concretament la inversió puja a 2,7 milions d'euros.
Empreses interessades en aquest projecte són Nurel i Tecnopackaging per al desenvolupament de bobines per a impressores, Aitiip per a la impressió 3D i fabricació de prototips ,mitjançant aquesta impressió i Fiat i Acciona com a responsables de la validació



Notícia original
Notícia relacionada 1
Notícia relacionada 2