diumenge, 23 de febrer del 2020

Es pot detectar el càncer abans de la seua aparició?

S’han publicat els resultats del projecte Pan Cancer, en el que  més de 1300 científics de 37 països  han analitzat el genoma de més de 2600 pacients que patien 38 tipus de càncer diferents. 
Cada vegada que una cèl·lula es divideix, s’ha de copiar el genoma complet, format per 3.000 milions de lletres ordenades i emparellades. En aquest procés es produeixen errades de còpia, la majoria de les quals són inofensives però una part (molt xicoteta) d’eixes errades poden desencadenar un càncer. El que suposa una novetat del treball és la identificació dels canvis genètics que produeixen el tumor.
Les mutacions que provoquen el tumor poden ser per diferents causes: motius hereditaris, mals hàbits de vida (fumar, mala alimentació..) i l’atzar. S’han identificat diferents patrons que es repeteixen en les mutacions que provoquen la malaltia i algunes apareixen anys abans  que es detecte el càncer. Això permet que els pacients que tenen aquestes mutacions puguen ser tractats abans que es diagnostique l’aparició del càncer. L’estudi del genoma no cura el càncer però és imprescindible per al seu diagnòstic i tractament als hospitals.

Notícia original:
El mayor estudio genómico del cáncer abre la posibilidad de detectarlo antes de que aparezca. 

Notícies relacionades:
- Desxifren el genoma més complet del càncer.
- Els genomes del càncer. 

Vídeo:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada