dilluns, 17 de novembre del 2014

HISTÒRIC ATERRATGE EN UN PLANETA.

El módul Philae de l’Agència Espacia Europea (ESA) es converetix en el primer ingeni humà en possar-se en una d’aquestes pedres, però el seu anclatge no es el suficient firme del que estava previst. Philae està subjecte a la superficie del cometa pels caragols de les seus potes, que s’activaren només va tocar el sòl.
Aquest día quedarà marcat en el calendari de l’explosió espacial. Per primera vegada, un ingeni fet per l’home, anomenat Philae, ha aconseguit aterrar sobre un cometa, el 67P Churyumov-Gerasimenko. Ho ha aconseguit després de separar-se d’una nau espacial, Rosetta, llançada a l’espai fa una dècada i que el passat mes d’Agost va aplegar a la pedra espacial. La sonda acompanyarà al cometa durant el pròxim any i mig i el òdul d’aterratge, si consegueix recarregar la seua batería amb els panells solars dels que està cubert, enviarà valuoses dades científiques durant els pròxims tres mesos.

El perillosíssim aterratge va durar prop de set hores de caiguda lliure i a una velocitat de un metre per segon. A les 9:35 del matí, hora d’Espanya, el mòdul Philae va ser alliberat per la nau Rosetta i el contacte amb el cometa es va produir a les 16:38. L’èxit va ser confirmat 28 minuts més tart, quan la senyal va aplegar a la Terra salvant una distància de més de 500 milions de km.

El punt elegit per la ESA per a l’aterratge de Philae, batejat com Agilkia, te un kilòmetre cuadrat i està situat en el “cap” de 67P Churyumov-Gerasimenko i prop d’una depresió plena de pedres -algunes del tamany d’un edifici- i de pronunciades pendents, fosses profundes i grans acantilats. Un terreny molt poc apropiat per aterrar, però, amb tot, una de les arees menys accidentades del cometa.


Video:

2 comentaris:

  1. Considere aquest aterratge com un pas important cap al progrés i per a la ciència. És una llàstima que aquest robot es quedés sense energia, en aterrar en una zona d'ombra i no poder recarregar així les seues bateries solars. Però gràcies a aquest robot, hem pogut saber l'existència de molècules orgàniques de carboni al cometa. Així que encara que aquesta aventura haja acabat, els grans descobriments que ha comportat perduraran.

    ResponElimina