Els malsons no són només cosa de nens. Els somnis d'alguns adults també alberguen episodis aterridors. "Tots somiem cada nit, encara que algunes persones no ho recordin", afirma Diego García-Borreguero, L'especialista explica que els somnis i, per tant malsons, es produeixen durant la fase REM una fase del son en la qual es dóna una activació de l'escorça cerebral i, alhora, una paralització de l'aparell locomotor. Al llarg de la nit, el somni REM es va alternant amb les diferents fases de son denominat no REM o d'ones lentes. Durant aquest tipus de son, l'activitat cerebral és menor i no hi paralització de l'aparell locomotor, pel que és possible moure.
El somni no REM, segons indica el doctor, és més freqüent al principi de la nit, mentre que més tard els períodes de son REM es fan més extensos. Per això el més habitual és tenir malsons en els dos últims terços de la nit.
"Els malsons són somnis carregats d'ansietat. Així, un somni podria ser anar passejant amb bicicleta al costat de la riba d'un riu. Però si en el transcurs d'aquest passeig, del riu sorgeix un monstre que ens persegueix i ens intenta atrapar, parlem d'un malson ", detalla García-Borreguero.
MALSONS, MÉS FREQÜENTS EN LA INFÀNCIA
"Els trastorns del alertament tenen a veure amb la maduració del sistema nerviós central. Són molt comuns en els nens i solen desaparèixer en l'adolescència. No obstant això, persisteixen en un 20% dels adults. En aquests casos, es mantenen durant molts anys ", subratlla.
Els malsons també són més freqüents durant la infància. El doctor García-Borreguero explica que el 24% dels nens d'entre dos i cinc anys té almenys un malson al mes. Aquesta xifra augmenta fins al 41% quan es tracta de nens d'entre sis i deu anys, mentre que a partir dels deu anys, baixa fins al 22%.
CAUSES DE LES
MALSONS A ADULTS
"Per evitar l'aparició de malsons és molt important mantenir una bona higiene del son, ja que si dormim menys temps del que necessitem, el percentatge de son REM serà més gran. Tractar evitar les pel·lícules de por abans d'anar a dormir també va a ajudar ", conclou el doctor García-Borreguero.
"Per evitar l'aparició de malsons és molt important mantenir una bona higiene del son, ja que si dormim menys temps del que necessitem, el percentatge de son REM serà més gran. Tractar evitar les pel·lícules de por abans d'anar a dormir també va a ajudar ", conclou el doctor García-Borreguero.
Vídeo
A mi m'ha paregut una noticia interesant ja que eixa pergunta se l'hem feta tots algún dia.
ResponEliminaPer a mi, la noticia es molt interessant. Sempre he tingut curiositat per conèixer els motius pels quals somiem. Es curiós que el cervell no descanse ni tan sols quan estem dormint.
ResponEliminaÉs impresionant veure el poder que te la nostra ment sobre nosaltres. Tots se'm preguntat el per què dels malsons i fins i tot per què tenim els somnis que tenim. La ment no descansa ni tan sols dormint i em sembla fascinant, a més, el nostre subconscient resulta sorprenentment poderós. També m'ha paregut important pel fet de que per a mi, un factor important per a l'evolució humana és entendre la nostra ment, i aquest és un petit pas per a comprendre-la millor. En definitiva m'ha semblat una de les notícies més atractives i interessants, Neus!
ResponElimina