dijous, 20 de novembre del 2014

Un telescopi de la NASA indaga en una misteriosa font de llum.

Astrònoms que porten dècades analitzant observacions de telescopis, han descobert una inusual font de llum en una galàxia a 90 milions d'anys-llum.
La font anomenada SDSS1133, pot ser el permanent d'una estrella massiva que va esclatar durant un període rècord de temps abans de la seva destrucció en una explosió de supernova. "Un descobriment emocionant  és que la brillantor de SDSS1133 ha canviat poc en llum visible o ultraviolada durant una dècada, la qual cosa no és una cosa típicament vista en una jove supernova".

En un estudi publicat, informa que la font de llum ha estat significativament lluminosa en llum visible durant els últims sis mesos, una tendència que, si es manté, reforçaria la interpretació del forat. Per analitzar l'objecte amb més detall, l'equip està programant observacions ultraviolats.

Sigui el que sigui, SDSS1133 és persistent. L'equip ha estat capaç de detectar-ho en les enquestes astronòmiques que daten de més de 60 anys. El misteriós objecte està en la galàxia nana de Markarian 177, que es troba en el bol de l'Óssa Major. Tot i que els forats negres supermassius solen ocupar els centres galàctics, la ubicació de SDSS1133 està a menys de 2.600 anys llum de la base de la galàxia amfitriona.

Recents investigacions d'alta resolució, revelen que l'àrea d'emissió de SDSS1133 és menor a 40 anys-llum de diàmetre i que el centre de Markarian 177 mostra evidència d'una intensa formació estel·lar i una pertorbació recent.
La col·lisió i fusió de dues galàxies altera les seves formes i resultats en els nous episodis de formació estel·lar.  La fusió de forats negres allibera una gran quantitat d'energia en forma de radiació gravitatòria.

El forat negre expulsat de retenir qualsevol gas calent atrapat al voltant i seguirà brillant mentre es mou al llarg del seu nou camí fins que tot el gas es consuma.

Si SDSS1133 no és un forat negre, podria haver estat una espècie molt poc comú d'estrella coneguda com una variable blava lluminosa (LBV). Interpretat d'aquesta manera, SDSS1133 representaria el major període d'erupcions mai observat, prolongat de forma gairebé contínua des d'almenys, quan va arribar la màxima brillantor i es va fer supernova.

Noticia original:

Video relacionat:

1 comentari:

  1. Em sembla una notícia molt interessant, i amb un caràcter molt educatiu i alertant. Em fascina saber que hi ha un nou càncer detectat, i que més o menys hi ha una solució coherent i pel que es veu en aquest tumor no és freqüent la mort, per tant caldrà tenir-ho en compte, i estar alertats per tot el que pugui passar.

    ResponElimina