diumenge, 14 d’octubre del 2018

¿Per què la tardor del 2018 comença el 23 de setembre?


El canvi d'estació d'estiu a tardor a l'Hemisferi Nord s'anomena equinocci de tardor. Aquest any 2018 es produirà a les 3h 54m (de l'hora peninsular) del 23 de setembre, però no és sempre així. Això pot semblar difícil de comprendre, però en realitat no ho és. 

Aquesta data té una explicació astronòmica. L'inici de les estacions està definit per les determinades posicions que adopta la Terra a la seua òrbita al voltant del Sol. A l'equinocci de tardor, aquesta es troba al punt al qual els dos pols terrestres estan a la mateixa distància del Sol; per tant, la meitat exacta de la Terra està il·luminada i el dia dura 12h, igual que la nit. 
Alesohores, el Sol també es situa a un determinat punt de la volta celeste. Per exemple, el punt de la eclíptica que determina l'equinocci de tardor és el Punt Libra, en el qual el Sol passa de l'Hemisferi Nord terrestre al Sud. El seu punt contrari és el Punt Aries.

Aquest fenòmen varia de data cada any perquè la Terra tarda 365.242189 dies a fer una volta al voltant del Sol; en canvi, el calendari que gastem només té 365 dies exactes, encara que s'anyadeix un dia més cada 4 anys per a compensar-ho (any bixest). És per aquesta raó que la tardor pot començar els dies 21, 22, 23 o 24 de setembre.





Video: 








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada