dilluns, 30 de març del 2015


Avanços en la clonació d'un mamut.



El destacat genetista George Church de la Universitat de Harvard es va fer molt popular fa un parell d'anys després que una revista alemanya anunciés que buscava una dona per convertir-la en mare d'un nadó neandertal, projecte que el científic va desmentir haver posat en marxa, considerant només una possibilitat teòrica. Polèmiques al marge, el treball que ara Church té entre les seves mans sí que podria conduir a una clonació, però no a la de l'altra espècie humana intel·ligent, sinó a la del mamut. 

Resultado de imagen de clonacion de mamut
L'equip de Harvard ha insertat 14 gens de l'animal extingit fa milers d'anys en l'ADN d'un elefant viu. George Church ha explicat a The Sunday Times que el seu objectiu no és la clonació del mamut llanut, sinó reconstruir el seu genoma mitjançant l'estudi de l'ADN a partir d'exemplars preservats a l'Àrtic, per després replicar i insertar la còpia en el genoma d'un elefant asiàtic, que és l'equivalent modern més proper. El resultat: cèl·lules d'elefants vius porten ADN de mamut. Cap petit mamut naixerà d'aquesta enginyeria de laboratori, però sí significa un pas més en aquest camí.
La tècnica que han emprat els investigadors es diu CRISPR i permet la reproducció de còpies exactes dels gens. L'anunci és bastant preliminar, ja que la investigació encara no ha aparegut publicada a cap revista científica. Church reconeix The Sunday Times que tenen més feina a fer abans de donar a conèixer els seus resultats en un mitjà revisat per persones expertes.

dijous, 19 de març del 2015

Solar Impulse 2, un nou avió impulsat per plaques solars


Una bona noticia per a la ciència comença a ser realitat, aquesta és l'invent d’un avió que prescindeix totalment de la utilització de combustibles fòssils per al seu funcionament. Després d’anys de dur treball,  este projecte dut a cap per dos suissos ix a la llum i pretén fer la seua primera prova de foc en aquest any 2015. André Borschberg y Berthrand Piccard que acaparen amb aquest invent un interès mundial, tenen planificat un viatge al voltant de la Terra el qual durarà 25 dies i estaran repartits en 5 mesos.

Amb una envergadura de les ales de 72 metres, el Solar Impulse 2 és més ample que un Boeing 747. Aixina i tot, la seua cabina sols deixa espai per a una persona. Les ales estan completament cobertes de plaques solars, en total 17.254 xicotetes plaques, les quals son tan fines com un cabell humà.
En aquest mes de Març de 2015 començarà el seu viatge eixint des del Golf Pèrsic i volarà sobre India i China abans de sobrevolar el Pacífic. Volarà a una altitud  de 8.500 metres durant el dia i un 4.500 per la nit per a estalviar energia. Un dels inconvenients serà que els pilots no podran casi dormir durant 5-6 dies ja que no hi haurà moltes parades en el trajecte marcat. Per a eliminar pes s’ha optat per no posar aire acondicionat, i per tant els pilots tindran que suportar temperatures que variaran de entre els -4º i els +37º.
Sense dubtes un bon invent per ajudar a la nostra atmosfera del canvi climàtic.

Notícia real
Notícia relacionada

Ací un vídeo creat per la organització del projecte on ens mostren com es va construir el Solar Impluse 2:

dilluns, 16 de març del 2015

Innovacions que ens ajuden a millorar la qualitat de vida

El químic Francisco Javier Andrade, investigador a la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona  i el seu  equip han desenvolupat roba intel•ligent que detecta canvis en la suor i l'orina.


El projecte, anomenat Sens-Age, que ha sigut possible en gran part gràcies a una beca que li va concedir l'Obra Social de La Caixa, es basa en uns nanosensors químics que es col•loquen a la roba sense causar la més mínima molèstia, els quals podrien canviar la vida de milions de persones. Els usuari d’aquestos sensors són principalment persones majors amb problemes de mobilitat, però també xiquets i fins i tot esportistes d'elit. El portarien a la roba i en tot moment controlarien els seus nivells. Els dispositius,uns minúsculs fils de cotó amb un tractament especial de nanotubs de carboni, detecten en temps real la sudoració, que és un dels principals símptomes de la hipoglucèmia, i envien la informació a un dispositiu de la mida d'un botó i després a un telèfon mòbil que, finalment, pot reenviar l'avís fins a un familiar o un cuidador. I es podria fer el mateix per detectar el liti, el sodi o el potassi, un canvi en el pH i un problema de deshidratació, entre moltes altres possibilitats.

Aquestes peces podrien arribar al mercat en pocs anys i podrien sortir a 10 cèntims d'euro per unitat, fins a 2.000 vegades menys del que costa prendre una mostra i analitzar-la amb els mètodes tradicionals.

  • Font principal d’informació:

Sensors per viure millor


  • Altres fonts d’interès:

- Un teixit intel•ligent ajuda a diagnosticar l'estat de salut 
- Tres projectes de la URV, subvencionats pel programa RecerCaixa 2012 


  • Vídeo relacionat:



Gràcies a una missió, el camp magnètic de la Terra serà estudiat els pròxims dos anys


El passat dijous 12 de març, es va llançar amb èxit una missió des de les instal•lacions de la NASA a la base de Cap Canaveral, a Florida. Els quatre observatoris espacials idèntics que componen el sistema multiescala magnetosfèric (MMS) van partir a bord d'un coet Atlas V, els quals, equipats amb sensors d'alta precisió, volaran simultàniament en formació, a una distància d'uns 10 quilòmetres unes de les altres, pel fet de que la combinació de les seues dades permeta obtenir una visió tridimensional.
L’objectiu d’aquesta missió és el d’estudiar la interacció del camp magnètic terrestre amb el d'altres cossos celestes, com el Sol, que permetrà estudiar amb més precisió com actuen aquests intercanvis d'energia en l'univers i utilitzarà la magnetosfera de la Terra per a estudiar la reconnexió magnètica (que produeix fenòmens com les aurores boreals) i dos processos fonamentals com l'acceleració de partícules energètiques i la turbulència. A més a més, també ens ajudarà a entendre com afecta aquest intercanvi energètic als fenòmens meteorològics espacials i el seu efecte sobre els sistemes tecnològics moderns com les xarxes de comunicacions, de navegació GPS i les xarxes d'energia elèctrica.
Es començarà a enviar dades a la terra sobre l'estructura i dinàmica de l'energia que intercanvien els camps magnètics quan es troben (moment en què es produeix un alliberament explosiva d'energia) al setembre.
Està previst que la missió estiga en funcionament durant dos anys, encara que la NASA no descarta ampliar aquest temps.

  • Font principal d’informació:

     - La NASA llança amb èxit una missió que estudiarà el camp magnètic de la Terra 


  • Altres fonts d’interès:

    - Missió pionera per estudiar el camp magnètic de la Terra 
    - Què passa amb la magnetosfera? 


  • Vídeo relacionat:


dimecres, 11 de març del 2015

Les aus de Galápagos inclouen flors en la seva dieta ja que hi ha molta escassesa d´aliments

Quasi totes les espècies d´aus presents en les ïlles Galápagos, Ecuador, inclouen nèctar i polen de les flors en la seva dieta.
Ana Travest,investigadora de l´Institut Mediterrani d´Estudis Avançats, explica que les ïlles oceàniques que es troben aïllades, alberguen una diversitat molt menor d´espècies de plantes i insectes que les àrees continentals. La disperció d´espècies de plantes i insectes mitjançant grans extencions d´ aigua és complicada, mentre que les espècies d´aus si són capaces d´arribar a aquestes àrees. No obstant, una vegada allí, les aus encontren una gama molt limitada de plantes i insectes per a alimentar-se, Aquest fet, les obliga a ampliar la seva dieta per a sobreviure, incloent en ella recursos florals, encara que la mesura en que açò ocorre no s´havia estudiat. Travest i els seus companys varen organitzar quatre expedicions a Galápagos entre 2010 i 2013 i investigaren els dos principals hàbitats de les ïlles i en dues estacions de l´any. Aconseguiren capturar 19 espècies d´aus de les 23 presents a l´illa, També realitzaren observacions directes en les plantes, col.lectaren grans de pol.len del bec de les aus i identificaren l´origen d´aquests grans de polen amb un microscopi. Els resultats obtinguts indicaren que el total de les 19 espècies d´aus capturades interactuaren amb flors, concretament amb més de 100 espècies diferents. Travest asegura que aquest fet es deu als escassos recursos com insectes. A més a més, un altre resultat important de l´estudi és que les espècies de plantes amb flors no natives de Galápagos, les plantes invasores, són visitades amb una freqüència similara la de les natives, indicant que les aus poden estar facilitant l´invasió d´algunes espècies. Els investigadors indiquen que aquest mutualisme podria produïr-se també en altres ïlles del Món, encara que són necessaris més estudis per a contrastar aquest fenòmen. Aquest projecte és de llarga duració i està finançat pel banc BBVA, també cal destacar que hi han molts investigadors espanyols treballant amb aquest projecte. Noticia Original Noticia relacionada

Descobreixen nou xicotetes galàxies orbitant la Via Làctea

Els àstronoms de l´universitat de Cambridge donaren a conèixer aquest dimarts un estudi en el qual identificaren nou galàxies xicotetes, que fins ara es desconeixien.Aquestes orbiten la Via Làctia. Aquest fet es tracta del primer detectament d´aquest tipus d´objectes desde que fa deu anys varen trobar dotzenes de galàxies xicotetes del mateix tipus sobre l´hemisferi nord terrestre. Els científics han detectat en aquesta ocació en l´hemisferi sud, prop dels Núvols de Magallanes, els nous cossos, milers de milions de vegades més tènues i milions de vegades més xicotets que la Via Làctea. La galàxia més propera de les nou trobades, es troba a uns 97000 milions d´anys llum de la Terra, mentre que la mes llunyana es troba a més d´1´2 milions d´anys llum. Els investigadors han realitzat un informe del qual han obtés unes dades que han utilitzat durant el primer any de funcionament del Observatori de l´Energia Obscura, un projecte d´observació del cel en el qual participen institucions de païssos com els Estats Units, Alemanya, Espanya...
 Vídeo:


o:




Noticia Original


Noticia Relacionada