diumenge, 8 de març del 2015

La matèria fosca és la culpable indirecta de les extincions massives a la Terra?

Un dels majors enigmes de la física actual és el de la matèria fosca. Aquesta constitueix una classe desconeguda de matèria, que ningú ha pogut detectar directament encara, i que passa del tot desapercebuda excepte per la seva influència gravitacional. Els científics van arribar a la conclusió anys enrere que per tot l'univers hi ha matèria extra i oculta, distribuïda d'una manera que tampoc es correspon amb la simple presència de forats negres convencionals. Aquesta matèria extra, a la qual es va denominar "fosca", seria la responsable d'algunes coses bones, com ara que les galàxies no fragmenten en tires quan giren sobre si mateixes. Però també podria tenir efectes catastròfics en altres situacions, com ara planteja una nova hipòtesi.

Un estudi conduït per Michael Rampinyo, professor a la Universitat de Nova York als Estats Units, ha portat a la conclusió que la ruta llarguíssima però predictible del nostre sistema solar al voltant ia través del disc de la galàxia podria tenir un efecte directe i notable sobre fenòmens geològics i biològics que succeeixen a la Terra.

Específicament, aquesta ruta còsmica podria passar per zones amb una major presència de matèria fosca, de tal manera que aquesta podria pertorbar les òrbites de bastants cometes i altres astres del nostre sistema solar amb òrbites fàcilment influenciables, portant a algun a col·lisionar contra la Terra. I fins i tot aquesta matèria fosca extra podria actuar directament en el nucli del nostre planeta, escalfant-més del normal. Ambdues situacions tindrien conseqüències violentes i podrien estar connectades amb extincions massives.

El disc galàctic és la regió de la nostra galàxia la Via Làctia on resideix el nostre sistema solar. El disc està ple d'estrelles i núvols de gas i pols, i conté també concentracions de l'esquiva matèria fosca.

Estudis anteriors mostren que el Sol, la Terra i els altres astres del nostre sistema solar giren al voltant del centre de la galàxia donant una volta sencera una vegada cada 250 milions d'anys. Aquesta ruta del nostre sistema solar al voltant de la regió central de la Via Làctia el porta a creuar per regions més denses del disc un cop cada 30 milions d'anys aproximadament. Analitzant el patró de les capbussades del nostre sistema solar en aquestes regions, Rampinyo ha vist el que considera clars indicis que aquestes immersions estan correlacionades amb èpoques d'impactes de cometes contra el nostre món i extincions massives de vida en ell. La famosa col·lisió cometària de fa 66 milions d'anys que va provocar l'extinció dels dinosaures és només un exemple.
Segons Rampinyo, al viatjar a través d'aquestes regions més denses, la matèria fosca concentrada aquí pertorba les rutes dels estels que normalment orbiten lluny de la Terra, en els confins del sistema solar. Això significa que els estels que normalment es mantindrien a gran distància de la Terra adopten en canvi trajectòries inusuals, fent que alguns d'ells acabin col·lisionant amb el nostre planeta.
[Img #25635]

Però en la hipòtesi defensada per Rampinyo, encara és més destacable la intrigant possibilitat que, amb cada capbussada a les regions galàctiques denses, una quantitat important de matèria fosca pugui aparentment acumular dins del nucli de la Terra. Segons aquesta hipòtesi, les partícules de matèria fosca s'acaben aniquilant entre si, produint amb això un considerable calor. Aquesta calor extra podria desencadenar successos com un augment de les erupcions volcàniques, la formació de muntanyes, inversions del camp magnètic del planeta, i canvis considerables en el nivell del mar, esdeveniments que també semblen mostrar pics cada 30 milions d'anys aproximadament. Rampinyo suggereix per tant que els fenòmens astrofísics derivats del tortuós camí de la Terra al voltant del centre de la galàxia, i la conseqüent acumulació de matèria fosca a l'interior del planeta, poden resultar en canvis dramàtics en l'activitat geològica i biològica de la Terra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada