El telescopi espacial Hubble ha fotografiat un fenòmen: una llunyana explosió de supernova gegant perque la seua llum es corva per l'efecte gravitatori d'una galaxia massiva, que esta en un grup galàctic interposat en la linea de visió de la Terra. Han denominat aquest efecte com La Creu d'Einstein. Es la primera volta que es capta aquest efecte. Encara que es coneixien molts casos de Quàsars i de galàxia, anunciats per la ESA( Agencia Europea de l'Espai)
La galàxia que actua com una lent gravitacional per a la supernova s'anomena Refsdal. La gran massa corva l'espai-temps i per tant la llum de la supernova al passar junt a ella, per als terrestres formen cuatre imatges separades de l'explosió estelar amb la seua llum magnificada.
La supernova es veu unes 20 vegades més brillant que el seu brillo natural va dir Jens Hjorth. Aixo es deu a l'efecte combinat de dos lents superposades, el grup galactiu enfoca la llum en tres rutes diferents i una d'aquestes esta alineada amb una galàxia elíptica del grup i es produix un segon efecte de lent gravitatori.
En el proces de corvatura del espai-temps que desvia la llum esta implicada la materia ordinaria d'ixes galàxies i tambè la materia oscura que es el 27% de l'univers i ningu sap que es.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada