dilluns, 2 de desembre del 2019

Descobert Higía, el planeta més nan del sistema solar.




Ara, un equip internacional d'astrònoms afirma que hi ha un nou planeta nan i de fet, és el més xicotet que existeix en el sistema solar. El seu nom és Higía.


Primerament, Higía li faltava complir una de les tres condicions que ha de tindre per a ser un planeta nano. Però més tard un equip internacional d'astrònoms va usar el Telescopi Molt Gran, per a esbrinar si compleix la tercera condició, gravetat pròpia i forma rodona.


Plutó, Ceres, Eris, Makemake i Haumea són els cinc planetes nans confirmats. El planeta considerat més xicotet és Ceres amb un diàmetre 950 quilòmetres mentres que Higía té 430 quilòmetres. El misteri de l'origen de Higía (el nom deriva de la deessa grega de la salut i la higiene) segueix sense ser respost.


Els astrònoms van realitzar simulacions per a entendre les dimensions dels cossos que van xocar, han cobert el 95% de la geografia del planeta i no han trobat cap cràter amb una col·lisió compatible amb els resultats.

dijous, 28 de novembre del 2019

El planeta Mercuri es torna a veure

La ciutat de les Arts i les Ciències a més de la universitat Miguel Hernández habiliten una zona per poder gaudir de la vista del planeta rocós.

Podrem veure el planeta gràcies a que el planeta està passant pel disc del Sol. Les òrbites de Mercuri i Venus es troben dins de l'òrbita terrestre, per la qual cosa són els únics planetes que poden passar entre la Terra i el Sol per a produir aquest efecte.

Es tracta d’un fenomen poc comú que sols es pot veure una desena de vegades cada segle.

Encara que Mercuri passa entre la Terra i el Sol almenys tres vegades a l'any, és "estrany" que es produïsca l'alineació exacta perquè siga observable.

El fenomen es podrà seguir des de les 13.35 hores i es prolongarà fins a la posta de sol. Amb tot, l'última fase es produirà després de l'ocàs i ja no serà visible, segons ha precisat la UMH.





Segur que el Big Bang va ser el principi de tot?



La majoria de la gent dona per assumit que teoria del Big Bang funciona. Ja que hi ha una sèrie d'evidències observacionals: l’allunyament de les galàxies, la radiació de fons còsmica de microones, o les quantitats d’hidrogen i heli a l’Univers.

És complicat d’imaginar-se tota la matèria i energia emmagatzemada en un punt de volum i densitat infinita.La teoria del Big Bang , ens diu quants anys té l'univers (uns 13.800 milions).
Nosaltres podem saber que en l’actualitat l’espai està en un procés d’expansió, cada dia s’allunya més i més, aleshores és raonable pensar que si ara està expandint-se, abans era més xicotet. Per tant el Big Bang podria entendre’s com l’instant en què va començar a expandir-se.

El que realment no sabem és què va passar abans d’eixe instant 0, ja que
hi ha moltes teories, però ninguna es pot verificar a ciència certa.

Fes-te vegà si vols salvar el planeta

Per a obtindre una proteïna de carn, és necessita molta més energia i recursos naturals i a més a més emet moltes més substàncies contaminants que una proteïna vegetal. Aquest estudi sosté que sols una migració massiva a una dieta vegetal podria alleujar els problemes de la sostenibilitat del planeta.

La revista Science, analitza el cost ambiental que té produir, transportar, comerciar i consumir els aliments essencials que alimenten als 7.575 milions d'habitants del planeta.Els resultats globals de l'estudi han arribat que la producció d'aliments ocupa el 43% de la terra del planeta (sense comptar deserts i regions gelades), és responsable del 26% de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle. També ho és del 32% de l'acidificació i el 78% de l'eutrofització, a més dos terços de l'aigua dolça retirada de les conques va per a regar o donar de beure als animals.

Els principals productes d'origen animal necessiten el 83% de la terra dedicada a la producció d'aliments i són responsables del 60% de les tres emissions. El pitjor és que,els productes d’origen anmal , només aporten el 37% de les proteïnes i a penes el 18% de les calories que sostenen l'alimentació humana.

Una cura per a una malaltia que no en te

Un equip d’investigadors de la Universitat Politècnica de València ha creat una plataforma virtual amb l'objectiu de reforçar l'autonomia de les persones afectades per la malaltia d'Alzheimer en les seues etapes més primerenques. Per a que així pugen retrasar els efectes que tots coneguem d’aquesta malaltia.

La pàgina web, anomenada Ad Autonomy busca oferir un dret dificil de conseguir per a les persones malaltes d’aquesta malaltia, el dret a una vida independent dels altres. La pàgina permet posar a prova pautes com la higiene personal o la seguritat al llar. Als continguts d’aquesta pàgina també hi podem trobar un planificador personal, que permet recordar persones, un altra eina centrada en les finances del llar, entre altres.
La plataforma ha sigut avaluada per més de 160 usuaris de l'estat espanyol, el Regne Unit, Eslovènia, Grècia i Turquia. El pròxim objectiu del projecte és elaborar un estudi comparatiu per a avaluar l'efecte positiu de la plataforma en les persones amb estats incipients d'aquesta malaltia. Des del grup d'investigació, ara pretenen analitzar la forma que les estratègies proposades poden millorar l'autonomia en accions rutinàries, com ara anar a comprar el pa o gestionar l'economia personal.

Toni Soler i Ferre

Bebès de disseny?La selecció d'embrions no garanteix tenir fills més alts o llestos.


Un model informàtic prova els límits del diagnòstic previ a la implantació del zigot per a triar en els fills trets determinats per molts gens, com l'alçada.

Un cientific xinés va anunciar la creació dels bebès modificats genèticament per a que evitaren el virus del SIDA però aquesta notícia va despertar crítiques entre la gent.
La millor forma d'elegir les possibles característiques d'un bebè és la selecció de l'embrió on temps després s'implantarà en l'úter de la mare per a la seua gestació.

Shai Carmi i un equip internacional de científics van adquirir informació del genoma de parelles reals i va fer un model informatic per a formar perfils dels hipotètics embrions.En la fecundació in vitro,les parelles compten amb embrions viables dels quals després se seleccionen els que s'implantaran.
Tant en l'altura com en la intel·ligència,l'ambient on es desenvolupa el nen tindrà grans influències en el resultat final del procés.

Segons Xavier Vendrell,un possible problema pot ser siga que la pròpia fecundació in vitro siga poc eficaç des del punt de vista reproductiu.Actualment,les parelles cada vegada són més majors i produeixen menys embrions i algunes vegades eixos embrions presenten anomalies.

Seleccionar els millor embrió amb diversos trets alhora fa que es complique tot perquè pot causar altres dificultats que no s'esperaven i no eixir bé les característiques que estaven previstes epr a eixe embrió.

Resultat d'imatges de selecció d'embrions



dimecres, 27 de novembre del 2019

Les vaques amb nom donen mes llet


Ver las imágenes de origen

Un estudi en la Univesitat de Newcastle segons Catherine Douglas si li dones nom a les vaques es senten millor és  a dir son mes felices i relaxades a la mateixa hora. Diuen que a l’any produeixen 250 litres mes cada una.

Tres ramaders que van  començar aquesta aventura de aquestos tres s’han expandit per el nord d’Espanya com Galicia, Catalunya o Astúries.

Es  suposa que acabaran recollint mes de 20 millons de litres de llet ecoligica  a l'any.

La industria làctia es centra en la salud i el mediambient . El mercat ha  produït per tindre millor benestar animal i ecologica per les inquietuds que hi han. No es la mateixa llet la de la cabra que la de vaca pero ens ho diuen com si fora normal.

La llet europea esta lliure de pesticides o insecticides i això vol dir que respecta el mediambient, això significa que es alimentació sostenible  i saludable. La llet ecològica esta mes seguida ja que te que seguir uns passos per el benestar animal.

NOTÍCIA ORIGINAL
NOTICÍA RELACIONADA 1
NOTÍCIA RELACIONADA 2

VIDEO


Per què oblidem el que somiem?

L'hipocamp, encarregat de regular les emocions i la memòria, pot ser el culpable d'aquesta amnèsia.

Quan ens despertem a mitja nit o en l'instant que obrim els ulls de matí,podem recordar alguna cosa de la que hem somiat.Però eixe record que tenim en el moment s'esborra en pocs minuts si no li parem atenció.

En els somnis entrem en una fase profunda que coneguem com a REM,en aquesta fase és on els somnis són bastant elaborats i vívids encara que de vegades no els conseguim recordar i la fase no REM no està clar el que passa però també és probable que hi haja somni o activitat cognitiva.

El nostre cervell desconnecta completament quan estem dormint i l'hipocamp és una de les últimes estructures que passa a la manera inconscient.Hi ha persones que desconecten més tard d'aquesta àrea i això els permet recordar un poc més els records onírics.

L'hipocamp s'encarrega de distribuir informació que és important de la que no ho és.Podem obtindre que la diferència entre les persones que recorden els somnis i les que no és la major activitat del seu hipocamp.
Resultat d'imatges de somnis dormir








Troben l'arrel del consum compulsiu d'alcohol

Fa temps que es busca una raó del perquè hi ha gent que amb una copa té prou, i una altra que té la necessitat de consumir tres o quatre, o inclús més. És el que s'anomena consum compulsiu, encara que no ocorre en totes les persones ni de la mateixa manera. Uns investigadors han trobat la raó, la qual ajudarà a fer que hi haja un tractament a eixa addicció.

Tot comença amb una pregunta: Quines diferències individuals existixen entre l'activitat neuronal d'una persona que es conforma amb la primera i una altra que necessiten més i més?

Per a trobar una explicació, van fer un experiment en ratolins. L'experiment consistia a donar-los de beure a estos animals de laboratori de tal manera que es van identificar tres grups: bevedors baixos, bevedors sensibles als efectes negatius i grans bevedors immunes als mateixos.

                              

La conclusió era que hi havia diferència entre les connexions dels que deixaven de beure i dels que bevien compulsivament. Els autors aclarien que manipulant-les aconseguien augmentar o disminuir la compulsió.

Toni Gual, cap de la Universitat d'oncologia de l'Hospital Clínic de Barcelona deia que podia ser genètic però que no coneixien els mecanismes, també afig que l'addicció és una malaltia no un vici. En general els investigadors diuen que el consum exhaustiu de l'alcohol produïx diverses morts.


Sanitat recomana a embarassades i xiquets de fins a 10 anys no menjar tonyina roja ni peix espasa


El Ministeri amplia l’edat fins a la qual desaconsella consumir grans peixos per la presència de mercuri

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN)  desaconsella menjar peix espasa, tonyina roja, tauró i luci a les embarassades i als xiquets menors de 10 anys perquè contenen grans quantitats de mercuri.
El mercuri és un metall pesant que podem trobar en el medi ambient i en molts aliments i comporta molts riscos sanitaris. La forma en què es presenta en els peixos és el metilmercuri que afecta el sistema nerviós central, sobretot, en les etapes en què està desenvolupant-se. Per això els fetus i els xiquets menuts són els més sensibles a aquest metall. També s’ha observat que  el consum de mercuri afecta a l’augment de pes, la funció locomotora i la funció auditiva.
No obstant això, l’AESAN recomana el consum de peix perquè és saludable i aporta energia i nutrients necessaris per a les persones. El que s’ha de tindre en compte són les limitacions del consum de peixos amb alt contingut de mercuri, sobretot, en els grups de risc que hem detallat més amunt. 

Notícia original 

Notícies relacionades:

Estos son lo 5 pescados del «súper» que más mercurio acumulan 

¿Cómo saber si tienes mercurio en el organismo y qué debes hacer? 

Vídeo

Mor Margarita Salas, referent de la ciència espanyola



Margarita Salas al seu laboratori
Margarita Salas (1938) una de les científiques més importants d’Espanya va morir el dia 7 de novembre als 80 anys.
Va impulsar la biologia molecular a Espanya a través del seu estudi del fago Phi29, un virus que infecta els bacteris.

No ho va tenir fàcil, perquè als anys 60 a Espanya la ciència no tenia quasi finançament, per això al 1964 es va traslladar a treballar a Nova York (amb el Nobel Severo Ochoa). Va tornar a Espanya als tres anys al Centre d’Investigacions Biològiques (CIB) on va començar a treballar amb el virus bacteriòfag Phi19. L’estudi d’aquest virus li va permetre crear una tecnologia que va revolucionar les proves d’ADN i va patentar el seu invent a EEUU i a Europa a nom del Centre Superior d’Investigacions Científiques generant molts  ingressos a esta institució.

Margarita Salas també va destacar com a formadora i va donar suport a grans científics i científiques a Espanya com Maria Blasco, directora del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO), com Marisol Sonegas (CNIO), Jesús Àvila un dels més destacat en l’estudi de d’alzhéimer) i l’exministra de Ciència Cristina Garmendia.
La científica  també va es trobar amb el masclisme en la ciència, no als EEUU però sí a Espanya on van qüestionar la seua valia com a científica i investigadora. Al 1988 va ser nomenada presidenta de la Societat Espanyola de Bioquímica; al 1992, directora del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa. Al 2003 va ingressar a la RAE ocupant la cadira i. I al 2007 va  ser la primera dona en ingressar a l’AcadèmiaNacional de les Ciències als EEUU. Salas va denunciar la gran discriminació que patien les dones en la ciència.

Notícia original 

Notícies relacionades


Vídeo

El càncer de mama, que mata a 500.000 dones cada any, podria detectar-se fins 5 anys abans gràcies a una anàlisi de sang


És un projecte d'uns investigadors australians que volen intentar identificar el càncer de mama, el d'ovaris i el de pulmó, mitjançant una anàlisi de sang, que ens podria dir si el tenim o hem recaigut abans que una mamografia, ressonància o biòpsia.

Actualment estan comparant la sang de 90 dones amb càncer de mama i la de 90 dones que no el tenen. si en la sang es detecten exosomes, és perquè pot haver risc de tindre càncer, però si no hi ha, pot ser o que no tingues càncer o que ja ha desaparegut.

Aquest projecte podria estar disponible en 4 o 5 anys.




noticia original:

Es confirma l'absència de vida microbiana en Dallol (Etiòpia)

Dallol es troba sobre un cràter volcànic, on es desprenen gasos tòxics, i les temperatures diàries en hivern poden superar els 45 °C. Abunden les basses salades, calentes i amb un pH negatiu.

Un recent estudi afirmava que alguns microorganismes podien sobreviure a eixe ambient multi extrem, però un equip francoespanyol ha publicat un article on confirmen que no hi ha vida en Dallol, i que possiblement van creure que hi havia, ja que en alguns minerals rics en diòxid de silici, des de el microscopi poden paréixer cèl·lules microbianes.

Actualment diversos equips internacionals continuen estudiant l'ambient extrem en Dallol.







Vídeo:


Troben un nou mètode per parar el càncer colateral


Ver las imágenes de origen

L'addició de dos marcadors a la prova de sang oculta  ha millorat deduïnt mes cancer colateral . Això ho han sabut en una clínica a Barcelona, mostren que aquest nou sistema obte una eficacia per damunt del 95%. És el mètode actual en els programes de la recerca CCR, el tipus de càncer més comú a Espanya i la segona causa de mortalitat per càncer a tot el món.

Aquest nou mètode de detecció fet a Barcelona es pot permetre superar les llimitacions que teniem , va dir  Antoni castells,el director d’aquesta clínica. D'una banda, la prova actual "no és prou sensible en la detecció de lessions precanceroses, de pòlips: la seva sensibilitat és del 20-25%, mentre que amb aquest avanç ha pujat més al 50-60%". En segon lloc, també el espicífic baix de falsos possitius.. També diuen que fan menys colonoscopies amb aquest recurs en un total de 36%.

"Els resultats ens expliquen que ficant mes de dos microrreguladors d'expressió gènica que estan es troben tumors gracies a la hemoglobina com indicador", diu Meritxell Gironella, investigadora del grup CIBER de malalties hepàtiques i digestives.

 En Espanya aquests programes ofereixen cobertura a més de 12.000.000 persones majors de 50 anys.

Sense aquest tipus d’estudi diu Meritxell que la mortalitat era un 9% superior abans d’aquesta incrementació.

Meritxell diu qe gràcies al seu estudi el càncer podra dismunuir per la seua sensibilitat mes eleva dels polips. Aquest estudi li ha durat 4 anys en diverses fases.

NOTÍCIA ORIGINAL
NOTICIA RELACIONADA
NOTICIA RELACIONADA 2


VIDEO

Descoberta una nova malaltia pulmonar causada pel cigarret elèctric.

Uns investigadors canadienses van anunciar el descobriment d’un nou tipus de lesió pulmonar causada pels cigarrets elèctrics, aquest informe s’ha publicat en la revista Asociación Médica Canadiense (CMAJ)

La investigació està basada en un jove de 17 anys, usuari diari del cigarret electònic, el causant de les ferides és el líquid formant del sabor d’aquests cigarrets, aquesta enfermetat pulmonar és totalment diferent a l’enfermetat produïda per els cigarrets, ja que aquests afecten als alveòls.

Aquest jove va necessitar d’asistència mèdica urgent a l’hospital i quasi que li van tindre que realitzar un doble transplant dels pulmons. L’informe també constava d’unes estadístiques on 272.000 joves Canadienses havien consumit els cigarrets elèctrics durant l’últim mes.




Les vaques amb nom donen més llet


Resultado de imágenes de vaques

Un estudi en la Univesitat de Newcastle segons Catherine Douglas si li dones nom a les vaques es senten millor es  a dir son mes felices i relaxades a la mateixa ora. Diuen que a l’any produeixen 250 litres mes cada una.

Tres ramaders que van  començar aquesta aventura de aquestos tres s’han expandit per el nord d’Espanya com Galicia, Catalunya o Astúries.

Es  suposa que acabaran recollint mes de 20 millons de litres de llet ecoligica  .

La industria lactea es centra en la salud i el mediambient  . El mercat ha  produït per tindre millor benestar animal i ecologica per les inqiuetuds que hi han. No es la mateixa llet la de la cabra que la de vaca pero ens ho diuen com si fora normal.

La llet europea esta lliure de pesticides o insecticides i aixó vol dir que respecta el medi ambient, aixo significa que es alimentació sostenible  i saludable. La llet ecologica esta mes seguida ja que te que seguir uns passos per el benestar animal.

NOTÍCIA ORIGINAL




NOTÍCIES RELACIONADES
Impotancia de donar nom a les vaques





VIDEO

Aquestes lentilles retardaran la progressió de miopia en els xiquets.




La FDA ha acceptat que es comence a utilitzar unes lentilles en els xiquets d’entre 8 i 12 anys que els permetrà retardar la progressió de la miopia. Aquestes lentilles anomenades MiSight de l’empresa CooperVision, són d’un sol ús i es podran utilitzar durant la nit. 

La miopia comença quan som xiquets, i a mesura que creixem va augmentant. Si un xiquet desenvolupa miopia severa, quan siga major portaran altres problemes com cataractes; i el que fan aquestes lentilles és corregir l’error de refracció com una lent normal, i els anells que tenen s’encarreguen d’enfocar la llum. L’estímul de la llum es creu que és el causant de la miopia, per tant utilitzen aquests anells per a reduir aquest estímul.

La seua aprovació es va produir en veure les dades obtingudes en 4 centres clínics i en proves del món real. Aquesta prova la van realitzar a 135 xiquets d’entre 8 i 12 anys, durant un període de 3 anys, i van concloure en què eren segures i eficaces. Després van comprovar els resultats, i els xiquets que havien utilitzat MiSight, tenien menys progressió de la miopia que els que utilitzaven lentilles normals. A més aquests tenien menys canvis en la longitud axial del globus ocular.

NOTICIA ORIGINAL

NOTICIA RELACIONADA 1

NOTICIA RELACIONADA 2

Detectà la llum mes potent de l'univers

El 14 de gener els dos telescopis magic van captar unes partícules de llum que ere 100 voltes més potents que cualquier detectat abans, tot va començar tres minuts abans de les 9 quan dos telescopi espacials Swift y Fermi. van detectar un potent esclat de raigs .

La señal va començar a debilitar-se i va desaparèixer en el horizont. Els estudis confirmen que estas han sigut les majors explosions de l'univers capaços d'alliberar en a penes 100 segons la mateixa energia que emetrà el Sol en el que li queda de vida (uns 10.000 milions d'anys) .

Els investigadors cruen que els rajos gamma provenen de 10 voltes més massa que el sol que va estallar a consumir tot el combustible d'hidrogen i que aquests viatjaven a 4.500 milions d'anys llum això significa que es va crear cents de milions d'anys de que apareixen les primeres formes de vida.
Sense cap dupte les partícules de llum mes potents vistes i al nostre país concretament a Canàries
el universo

Noticia original

Noticia relacionada 1

Noticia relacionada 2

video


Detecten des de Canàries l'explosió còsmica més gran mai vista

La parella de telescopis “Magic”, en el Roque de los Muchachos, va observar, la nit del 14/01/2019, el brot de raigs gamma més lluminós identificat fins hui (va ser un bilió de vegades més energètic que la llum visible).

L'esdeveniment, nomenat GRB 190114C, va ser provocat per l'explosió d'una estrela massiva, la qual cosa va originar una supernova i aquesta, al seu torn, va deixar com a rastre de la seua explosió un forat negre.


Donat el seu origen en galàxies distants (7.000 milions d'anys llum aproximadament), aquests fenòmens astronòmics, ajuden a ampliar els nostres coneixements sobre l'univers i fins i tot el descobriment d'excepcions a les lleis de la física que coneixem.



Notícia original

Notícia relacionada 1
Notícia relacionada 2

La nau que porta un any viatjan per l'espai

La nau Voyager 2 llançada el 1977 ha aconseguit ixir de la frontera del sistema solar el 5 de novembre del 2018 en l'actualitat la voyager es troba a més de 18.000 milions de quilòmetres de la terra i la informació arriba casi 19 hores després al nostre planeta.

El voyager va ser llançat amb l’objectiu de explorar:Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. Primer la nau Voyager 2 va sobrevolar els planetes Júpiter i Saturn i després respecte a una altra nau anomenada Voyager 1 que va anar directament al espai la nau Voyager 2 va visitar els planetes Urà i Neptú.

Tras els 42 anys que la nau esta viatjant per l'espai la nau Voyager 2 encara està en molt bon estat però els científics de la NASA creuen que aquesta nau podra seguint enviat informació fins al anys 2025 que quedarà deshabilitada.



Notícia Original

Notícia relacionada 1

Notícia relacionada 2

Vídeo



dimarts, 26 de novembre del 2019

Aquesta nova tècnica permetrà modificar l’ADN per evitar malalties genètiques.


Uns científics de l’Institut Boad (Cambridge, EUA) han creat una nova tecnologia que és capaç d’editar els gens i així evitar trencaments en la doble cadena d’ADN. Aquesta tècnica s’anomena “edició principal”, i podria corregir el 89% de variacions genètiques, i així evitar malalties.

Amb el mètode d’edició anterior (CRISPR-Cas9) s’havien de trencar parts de la doble cadena d’ADN, i per tant provocaven dificultats per editar-lo, i de les 75000 variants humanes, sols funcionaven en poques; a més de no tenir precisió.

El profesor David Liu juntament amb el seu equip van descobrir aquesta tècnica, la qual permet mutacions específiques, interseccions i eliminacions sense que es trenque la doble cadena d’ADN.

Els científics van realitzar més de 175 mutacions, i van concloure en què aquesta tècnica és més eficaç, produeix menys subproductes i té una major que la Cas9. Aquests van a continuar investigant per a veure quins efectes tindran lloc a llarg termini.

Els humans poden aprendre noves paraules estrangeres mentres dormen


Els investigadors diuen que hi ha gent que pot aprendre idiomes mentres dormen. Els investigadors de la Universitat de Berna a Suïssa diuen que poden tindre lloc en el son més profund. En un estudi de la revista Current Biology ix el procediment d'una paraula estrangera en la fase més profunda del son.

També diuen que la repetició durant el son ajuda a retindre els records i mantenir-los en el cervell. Els autors de l'estudi expliquen que mentres dorms és impossible aprendre però al veure els resultats, escontradiuen.


L'estudi consistia en el fet que durant la migdiada es posaven audiòfons interns en què els investigadors grabaven nombroses paraules. Els preguntaven després si eixes paraules les podien ficar en una caixa de sabates.

Els voluntaris, la primera paraula solien situar-la fora de la caixa per la grandària, mentre que la segona estaven passant les cèl·lules cerebrals en una fase activa del son. El primer autor de l'estudi, el Dr Marc Züst deia que les paraules apreses dormint, durant la prova, va coincidir amb les àrees del llenguatge del cervell





dilluns, 25 de novembre del 2019

Pèrdua auditiva en jóvens

La concepció general diu que la pèrdua auditiva és un problema que sols afecta a la població en edat avançada però, cada vegada són més els jóvens que comencen a experimentar pèrdues auditives.

L'OMS afirma que l'any 2050 un 10% de la població patirà diferents problemes auditius per escoltar durant un temps prolongat sorolls elevats.

El principal motiu és que cada vegada més gent comença a incorporar el so a les seues activitats del dia a dia, especialment les persones més jóvens.

La pèrdua auditiva pot influir en l'estat emocional del pacient.









App que es gasta els teus diners

L'aplicació de la que es trata s'anomena ai.type i es ven a si mateixa com "les tecles més personalitzades per al teu mòbil i tablets" i duen que funcionen "aprenent el teu estil d'escriptura, autocorregint les errates i posant automàticament emojis".
S’ha descobert, que la app mostra anuncis invisibles i crea fals tràfic fent clicks en anuncis aprofitant-se de la gran quantitat de permisos -accés als missatges de text, vídeos, fotos, contactes i emmagatzemament- que requereix per a poder funcionar en els nostres telèfons.
Altra cosa que fa, és aprofitar ixa activitat oculta per a realitzar pagaments en servicis premium utilitzant el mòbil de les víctimes Sense que elles s'enteren.









Nous vestits espacials de la NASA per a tornar a la Lluna

Els nous vestits dissenyats tant per a dones com per a homens està feta per a dur a terme en les primeres missions del programa Artemis , que planeja arribar al sud de la lluna en 2024.

L'ésser humà no ha tornat a la Lluna des de 1972 amb la missió Apol·lo 17. Per això la NASA  s’ha preocupat molt per la seguretat dels futurs astronautes. Però òbviament per a aconseguir l'objectiu hauran de millorar-se els vestits espacials dels astronautes.

Han creat dos nous models, el primer, de color taronja ha sigut dissenyat per a protegir als astronautes en el llançament i en el retorn a la Terra i també per a situacions d’emergència. L’altre es de color blau, blanc i roig, fent honor a la bandera de Estats Units. Aquest millora molt la mobilitat i facilita els passejos espacials i ha sigut presentat per Kristine Davis.


Noticies relacionades:

Video:

diumenge, 24 de novembre del 2019

Primer tractament exitós contra un gen que provoca diversos tipus de càncer

El oncogèn KRAS és responsable de molts dels tumors sobretot de pulmó i còlon. Els científics de Amgen han desenvolupant el primer medicament, anomenat AMG 510, capaç d'inhibir l'activitat d'aquest oncogèn.

El nou tractament ha tingut una resposta positiva reduint el tumor després de sis setmanes en dos pacients, demostrant una tolerància excepcionalment bona. D'altra banda, quan es va provar en animals, aquest mètode va ajudar a reduir i, en alguns casos, a erradicar el tumor en creixement i va donar lloc a capellans prolongades en els animals.


En conjunt, els resultats suggereixen que el medicament podria funcionar ben sol o en combinació amb altres estratègies contra el càncer.




Notícia original

Notícia relacionada 1
Notícia relacionada 2

Nova malaltia pulmonar a causa del cigarret electrònic


Avui en dia molts joves i majors volen deixar la seua addicció al tabac, i comencen amb el cigarret electrònic perquè creuen que és més beneficiós per a ells, però estan equivocats.

Aquest mes, uns investigadors canadienses han descobert una nova lesió pulmonar a causa del vapor del cigarret electrònic. La lesió ha sigut descoberta per haver la diagnosticat a un adolescent de 17 anys que consumeix diàriament aquest cigarret i THC.

El jove va mostrar símptomes de tos seguida, i el van deure d' hospitalizar. El jove va anar a pitjor i els metges van creure que tenia bronquiolitis obliterant, però poc temps després creien que necessitava un trasplantament de pulmó doble, que al final va evitar, però tindria sempre mals pulmonars crònics.

Aquesta lesió ve dels líquids que li donen sabor al cigarret, i és molt diferent a les lesions alveolars  , que produeix Evali en EEUU. S'han fet uns estudis i 27.2000 canadienses entre 15 i 24 anys hi han utilitzat aquests cigarrets. Parem de consumir aquest cigarret mortal.

Noticia original
Noticia Relacionada 1
Noticia Relacionada 2

Video:

El gripau que es disfressa d'escurçó mortal per a evitar ser devorat

El gripau gegant congolès,ha desenvolupat una habilitat per a evitar ser devorat. És capaç d'imitar a l'escurçó del Gabon, mortalment verinosa i una de les més grans d'Àfrica, per a espantar als depredadors.


És un exemple de mimetisme batesià. Els investigadors van fer comparacions entre l'aparença del gripau i l'escurçó verinós, i van descobrir que el color i la forma del cos del gripau són similars al cap de l'escurçó. També la forma triangular del cos i la pell llisa de l'espècie per a un gripau. Les imitacions no són sols visuals. Si un escurçó del Gabon se sent amenaçada, inclina el seu cap i emetrà una llarga xiulada d'advertiment. Igualment,el gripau emet una xiulada semblant al so de l'aire.


Els exemples més coneguts de mimetisme batesià es troben entre les papallones. Altres exemples inclouen peixos cometa que fan pensar que la seva cua és el cap d'una bruna, i taurons zebra que imiten a les serps marines verinoses etc..



El sapo del Gabón, que se cree imita a una víbora

Noticia Original
Noticia Relacionada 1
Noticia Relacionada 2



vídeo:  

El primer medicament per a lesionats medul·lars

Cada any, en Espanya ens trobem en 1000 casos de lesionats medul·lars. Fins avui en dia, no hem trobat una cura, però a l'Hospital Hierro de Madrid, han trobat un tractament que tindrà un cost per pacient de 21.577 €.

Aquest tractament és el primer que la sanitat pública produeix en Espanya. En aquesta cura, extrauen medul·la òssia del pacient, separen les cèl·lules de la medul·la per a que es multipliquen i després les cèl·lules les envasen, i finalment li les injecten al pacient.

Els resultats d'aquest tractament ha eixit  bé amb les persones, que l'han provat. Han aconseguit fer moure a moltes persones, com el cas de David Serrano, ell ha pogut muntar amb bicicleta a pesar d'anar amb cadira de rodes durant 17 anys.

Durant 20 anys han estat investigant la cura, amb un cost de 2,2 milions, però hi han rebut ajudes. A partir d'ara molts afectats, podran sentir la mateixa sensació que David Serrano.

Notícia original
Notícia relacionada 1
Notícia relacionada 2

Vídeo:

Embrions de mico conreats fora de l'úter obrint una nova porta a la ciència

Científics xinesos i l’espanyol Juan Carlos Izpisúa han cultivat embrions de mico al laboratori, fins a 20 dies després de la fecundació, on podem veure el seu desenvolupament. Les lleis d’Espanya i dels EEUU, permeten investigar amb embrions humans sobrants a les clíniques de fertilitat, però amb la condició d’un temps de 14 dies, un temps que no és suficient per a que es formen tots els sistemes del fetus.


Aquest equip de científics poden observar la gastrulació del fetus, on sorgeixen 200 cèl·lules a partir de la unió de l’espermatozoide amb l'òvul, i on es poden observar 3 capes per veure els seus òrgans. L’equip de científics ha cultivat embrions de Macaco menjacrancs al laboratori, on han sigut modificats genèticament per estudiar enfermetats com el càncer, el parkinson i l'alzheimer. Encara que la recerca s’haja fet amb cèl·lules de micos, pot tenir implicacions a la salut humana ( generació de cèl·lules, teixits i orgànuls)


En aquest moment, s’ha de replantejar creuar la línia roja, i els científics tenen que esforçar-se per poder convencer a la societat d’anar més enllà del límit establert de 14 dies, ja que aquest estudi es la base d’unes futures teràpies cel·lulars.




Noticia Original
Noticia Relacionada 1
Noticia Realcionada 2


Vídeo: