dimecres, 27 de novembre del 2019

Mor Margarita Salas, referent de la ciència espanyola



Margarita Salas al seu laboratori
Margarita Salas (1938) una de les científiques més importants d’Espanya va morir el dia 7 de novembre als 80 anys.
Va impulsar la biologia molecular a Espanya a través del seu estudi del fago Phi29, un virus que infecta els bacteris.

No ho va tenir fàcil, perquè als anys 60 a Espanya la ciència no tenia quasi finançament, per això al 1964 es va traslladar a treballar a Nova York (amb el Nobel Severo Ochoa). Va tornar a Espanya als tres anys al Centre d’Investigacions Biològiques (CIB) on va començar a treballar amb el virus bacteriòfag Phi19. L’estudi d’aquest virus li va permetre crear una tecnologia que va revolucionar les proves d’ADN i va patentar el seu invent a EEUU i a Europa a nom del Centre Superior d’Investigacions Científiques generant molts  ingressos a esta institució.

Margarita Salas també va destacar com a formadora i va donar suport a grans científics i científiques a Espanya com Maria Blasco, directora del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO), com Marisol Sonegas (CNIO), Jesús Àvila un dels més destacat en l’estudi de d’alzhéimer) i l’exministra de Ciència Cristina Garmendia.
La científica  també va es trobar amb el masclisme en la ciència, no als EEUU però sí a Espanya on van qüestionar la seua valia com a científica i investigadora. Al 1988 va ser nomenada presidenta de la Societat Espanyola de Bioquímica; al 1992, directora del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa. Al 2003 va ingressar a la RAE ocupant la cadira i. I al 2007 va  ser la primera dona en ingressar a l’AcadèmiaNacional de les Ciències als EEUU. Salas va denunciar la gran discriminació que patien les dones en la ciència.

Notícia original 

Notícies relacionades


Vídeo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada