diumenge, 3 de febrer del 2019

Hi ha vida en el fons de l'Antàrtida.

Una expedició aconseguix el llac Mercer, el més profund que s'ha explorat en el continent. És un entorn semblant als llacs de Mart i els oceans de les llunes de Júpiter i Saturn.


"Ha sigut com aterrar en un altre planeta". Així descriuen diversos membres d'una expedició a l'Antàrtida el moment en què les seues cambres van mostrar per primera vegada el fons del llac Mercer, el més profund que s'ha explorat amb detall en este continent. Davall el gel antàrtic hi ha més de 300 llacs,molts d'ells connectats que componen un entorn més desconegut que la superfície de Mart.

Després d'una dècada de preparació, una expedició liderada per EUA ha aconseguit perforar 1.068 metres de gel fins a aconseguir les aigües del Mercer. "Creiem que este llac i tots els organismes que ho habiten han estat completament aïllats de l'exterior durant almenys 100.000 anys", explica John Priscu, líder científic de l'expedició Accés Científic als Llacs Subglacials de l'Antàrtida (Salsa) .

Estos sarcòfags líquids són el més paregut que hi ha en el nostre planeta als llacs i oceans subglacials de Mart, Plutó, o les llunes de Júpiter i Saturn, algunes amb més aigua que tota la Terra. Són els llocs més probable per a trobar vida en el Sistema Solar.


Vista exterior del pou cap al llac Mercer. B. C.












El passat 26 de novembre, una caravana d'excavadors, tractors i contenidors instal·lats sobre trineus va eixir des de la base antàrtica nord-americana de McMurdo per a realitzar una travessia de 1.046 quilòmetres cap a l'interior del continent. Un vehicle amb radar lidera la comitiva enviant polsos cap al subsòl per a detectar clavills que podrien sepultar els vehicles baix tones de gel. La caravana inclou habitacles mòbils preparats amb calefacció, lliteres, menjador i cuina on es pot fins a enfornar pa enmig de l'inhòspit desert de gel. També transporten quasi 500 tones d'equip necessari per a perforar el gel i analitzar el llac. Després d'aconseguir el llac per primera vegada en 2017, les excavadores van començar a construir una pista d'aterratge per als avions que van portar a la resta de l'expedició, amb un total de 50 participants entre científics, perforador, muntanyencs i militars.

Vista aérea del campamento.


El llac Mercer té una superfície major que la ciutat de Barcelona i una profunditat de 15 metres. La missió va aconseguir les seues aigües el 27 de desembre de 2018 després de fondre unes 28 tones de gel amb una màquina perforadora que escup aigua calenta esterilitzada. Durant els primers dies de 2019 es van traure 60 litres d'aigua i cinc metres de columnes de sediment del fons del llac que, a l'arribar a la superfície, "bambollejaven amb un gas encara per identificar", explica Priscu. El llac està a mig grau sota zero, però la pressió en el seu interior és unes 100 vegades major que en la superfície, la qual cosa permet que l'aigua romanga líquida i estiga en contacte amb el fang i les roques del fons, un entorn propici per a la vida.
Les primeres anàlisis mostren que en cada mil·lilitre d'aigua del llac hi ha uns 10.000 microbis, diversos ordes de magnitud menys que en l'oceà, però considerable per a un lloc a què no arriba ni un raig de llum."El llac té uns nivells d'oxigen baixos comparat amb l'aire, la qual cosa es deu al metabolisme d'estos microbis", explica Priscu.











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada