dijous, 28 de febrer del 2019

Un mapa 3D revela que la via Làctia està torta.

Un mapa 3D de la Via Láctea nou i més precís revela que la nostra galàxia no és tan estable i plana com crèiem. És més, tot apunta que el disc d’estrelles on ens trobem es deforma i torça a mesura que s’allunya del centre. Així ho revela un nou article publicat aquest dilluns a la revista Nature Astronomy en què s’ha analitzat la posició de 1.339 grans estrelles, cadascuna d’elles fins a 100,000 vegades més brillants que el nostre sol, per cartografiar de manera més detallada el nostre veïnat estel·lar.



Per explicar les deformitats laterals de la nostra galàxia, els investigadors argumenten que el més segur és que la força de la gravetat s’afebleix lluny de les regions internes de la Via Làctia. A l’allunyat disc exterior de la galàxia, els àtoms d’hidrogen que formen la major part del disc de gas de la Via Làctia ja no estan confinats en un pla prim, sinó que donen al disc una aparença de S distorsionada.



Els últims 50 anys ja hi ha hagut indicis que els núvols d’hidrogen de la Via Làctia estan deformats. A més, el nou mapa de la galàxia confirma que el patró espiral està causat pel ‘gir’ de l’enorme disc intern d’estrelles al cor de la galàxia.



Els astrònoms també han observat una dotzena d’altres galàxies que van mostrar patrons espirals progressivament recargolats similars a les seves regions exteriors. Per tant, per estrany que sembli, els ‘girs’ de la nostra Via Làctia són extranys  però no únics.



NOTICIA ORIGINAL



NOTICIA RELACIONADA 1



NOTICIA RELACIONADA 2

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada