dimecres, 27 de febrer del 2019

Un estudi assenyala el vulcanisme, i no un asteroide, com a causa directa de l'extinció dels dinosaures


L'impacte de l'asteroide va desencadenar terratrèmols que van causar un fort esclat de vulcanisme a l'Índia, gairebé en el costat oposat del planeta respecte al lloc de l'impacte.



Una de les extincions massives més populars és la que es va produir fa seixanta-cinc milions d'anys, i que va acabar amb la major part d'éssers vius de grandària considerable, inclosos els dinosaures.

Malgrat que els científics estan d'acord que aquesta catàstrofe no es va produir de la nit al dia, sinó que va durar milers d'anys, sí que hi havia consens quant a que va ser una gran roca procedent de l'espai la que va produir el cataclisme.

Però una nova recerca publicada en la prestigiosa revista Science postula com a opció molt probable que l'asteroide no provoqués l'extinció massiva directament, sinó de manera indirecta, activant massives erupcions volcàniques. Un vulcanisme que, segons l'article, hauria començat a l'Índia, a mig món del lloc de l'impacte, en el Mar Carib.

A més, la recerca llança llum sobre els enormes fluxos de lava que han sorgit periòdicament al llarg de la història de la Terra, i com han afectat l'atmosfera, alterant el curs de la vida en el planeta.

Analitzant mostres de roques, els investigadors han establert que el moment de les erupcions va ser el mateix en gran part del continent indi. Això dóna suport a la hipòtesi del grup que l'impacte de l'asteroide va desencadenar terratrèmols que van causar un fort esclat de vulcanisme a l'Índia, gairebé en el costat diametralment oposat del planeta respecte al lloc de l'impacte, el cràter Chicxulub en el Mar Carib.

N.Original

N.Relacionada 1

N.Relacionada 2

Video:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada