Un tsunami ha devastat la costa oest de Java i Sumatra, Indonèsia, el dissabte a les 21.30 hora local. Fins al moment se sap que 222 persones han mort i hi ha més de 800 ferits i 28 desapareguts. A diferència d'altres tsunamis, aquest no va ser causat per un terratrémol. Tot apunte al fet que va ser provocat per una mescla de lliscaments de terra sota l'aigua, a causa d'una erupció. Per aqueix motiu no va haver-hi advertiments previs.
No va haver-hi terratrémols sentits ni mesurats i l'erupció va ser xicoteta, per la qual cosa els sismes associats a l'erupció denominats el tremor volcànic, no semblen haver sigut la causa directa. No obstant això, sí que és possible que l'erupció, encara que xicoteta, haja desencadenat invisibles lliscaments submarins de grans dimensions que, en mobilitzar grans masses de materials, són capaços de generar tsunamis. Indonèsia disposa d'un sistema d'alerta de tsunamis, que consisteixen en boies en mar obert i boies mareográficas pròximes a la costa enllaçades via satèl·lit per un sistema de telecomunicacions, que indiquen en temps real la variació de l'altura de l'ona. El sistema està dissenyat per a avisar quan la variació excedeix l'habitual, indicar la probabilitat de què es produïsca un tsunami i de l'altura d'ona que podria aconseguir la costa i el temps previst a aconseguir-la. Però, com ja es va demostrar en el tsunami del 28 i 29 de setembre d'aquest mateix any, el sistema no disposa d'un bon manteniment.
Així que, és evident que es podia haver previst aquest fet usant la tecnologia actual disponible. És clarament una qüestió de prioritzar la seguretat de les persones, sobre altres consideracions i, especialment en una zona del món que ja ha demostrat una vegada més les gravíssimes conseqüències de no fer-ho.
Video: