diumenge, 2 de desembre del 2018

Efectes de l'estrès en el cervell: quan la tensió es tradueix en violència.


Resultado de imagen de Efectos del estrés en el cerebro: cuando la tensión se traduce en violenciaLa capacitat que té l'estrès de modelar el cervell, les seues funcions i la conducta social és objecte de recerca per part de la neurocientífica Carmen Sandi. La investigadora càntabra, establida a Suïssa des de fa 15 anys, treballa en l'Escola Politècnica Federal de Lausana on dirigeix l'Institut de Cervell Ment i en el seu si, el laboratori de recerca sobre genètica del comportament. Convidada pel centre de recerca en neurociències Achucarro, ha oferit a Bilbao una conferència sobre la influència que té l'estrès agut i crònic en les conductes socials i agressives.


L'estrès canvia l'estructura del cervell i la seua programació, afectant a les capacitats cognitives, com la memòria a llarg termini. També afecta a la conducta social, sobretot si la situació d'estrès crònic es dóna en una etapa primerenca. Explica Carmen Sandi que s'ha observat una tendència a la submissió, quan l'estrès es produeix en la primera infància, mentre que aquesta situació, viscuda en la pubertat, pot provocar una conducta més antisocial i tendència a l'agressivitat.


Entre els experiments que realitzen amb rosegadors han pogut reproduir situacions de violència de mascles cap a femelles. Els mascles joves que han patit por intensa en les seues primera etapes es comporten de forma “abusiva” amb les femelles amb les quals s'aparellen, mentre que aquestes acaben desenvolupant un comportament depressiu. Aquest estrès en els pares i l'ansietat en les mares es trasllada, segons han pogut comprovar, a les cries.


En les proves amb persones, també s'estudia com relacionar estrès i comportament agressiu. Els psicópates, per exemple, tenen respostes fisiològiques més baixes del normal a l'estrès, i s'estudia si aquest factor és determinant en la conducta psicópata.



Noticia Original






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada