dimarts, 4 de desembre del 2018

Una revolució inesperada i perillosa

La irresponsabilitat del doctor He Jiankui farà que la gent desconfiï més de la ciència
Imatge d’una fecundació in vitro, la tecnologia que ha fet servir el científic xinès per obtenir els embrions que després han sigut manipulats genèticament. / GETTY
 El científic xinès He Jiankui acabava d’anunciar que havien nascut dues bessones a les quals el seu equip havia modificat l’ADN.
Aquest és segurament l’esdeveniment científic més important dels últims anys, però no necessàriament per les raons adequades. Per entendre’n l’impacte, cal analitzar-ho a tres nivells diferents. Primer, des del punt de vista purament tècnic, és una fita revolucionària. El grup del doctor He ha usat el CRISPR/Cas9, una tècnica d’edició genètica que s’ha fet popular últimament perquè facilita la manipulació del genoma humà, entre altres coses. S’estava estudiant el seu potencial terapèutic, però acaben de demostrar que serveix per a coses més complexes. Ara apareixen davant nostre un munt de possibilitats fascinants.
Si ho considerem a nivell ètic, és totalment subversiu, perquè el doctor He ha anat en contra de les recomanacions, la prudència i el sentit comú i ha treballat amb subjectes humans sense tenir en compte les conseqüències. El CRISPR/Cas9 no és una tècnica perfecta i encara no se sap quins efectes secundaris pot tenir. . Experimentar amb embrions alterant-los els gens és d’una irresponsabilitat extrema.
Finalment, des del punt de vista social, pot tenir uns efectes profunds. Fa temps que alertàvem que calia discutir si volíem permetre la modificació d’embrions humans
No hem d’oblidar que la ciència treballa per la societat. És cert que la llibertat de decidir què investiguem i com s’ha de distribuir el finançament públic per a recerca sense ingerències del govern és una pedra angular de les universitats i una de les claus del progrés i, en països com el Regne Unit, fins i tot s’ha convertit en llei. Però aquesta llibertat implica usar el poder que dona de manera sensata, una condició que aquí no sembla que s’hagi seguit.
 El doctor He Jiankui ens ho desmenteix: sembla que ho hagi fet només per presumir d’haver sigut el primer, sense cap finalitat pràctica i posant en perill la vida d’uns innocents. 
Encara hi ha l’esperança que tot sigui un engany. Recordem el cas de Hwang Woo-suk, el científic coreà que el 2004 ens va fer creure que havia aconseguit els primers passos per clonar humans. 
 Font: https://www.ara.cat/suplements/ciencia/revolucio-inesperada-perillosa_0_2135186505.html 
Diari ara.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada