dijous, 20 de desembre del 2018

Gemínidas 2018, l'última pluja d'estreles de l'any

S'acosta el final de 2018 i amb ell, l'última gran pluja d'estreles de l'any: les geminides. Este fenomen astronòmic, que pot veure's des del 7 al 17 de desembre, aconseguirà el seu màxim apogeu els dies 13 i 14 de desembre. De mitja, caurà un meteor cada dos minuts, convertint a les geminides en la millor pluja d'estreles de l'any.


L'observació es podrà fer des de poc després de la mitjanit, inclús un poc abans si es fa des de la península Ibèrica. Les geminides es poden observar en ambdós hemisferis, encara que es veuen millor en el nord. L'ideal és allunyar-se de les grans urbs, ja que com més aclarit i fosc estiga el cel, millor podrem apreciar este fenomen de la naturalesa.


La pluja d'estreles es podrà veure per tot el cel encara que, si volem afinar, l'ideal és buscar el radiant de les geminides i allunyar-nos uns 30º d'ell. És important mirar en la direcció més allunyada possible de la lluna, ja que la brillantor d'esta ens pot molestar per a veure els meteors.


Esta pluja de meteors no és procedent d'un cometa, sinó de l'asteroide Faetó, que va ser descobert en 1983, i que molts científics consideren un cometa extint. Mesura 5,10 quilòmetres i s'acosta al Sol cada 1,4 anys, però, a més, és l'asteroide que més s'aproxima a la nostra estrela de tots els cossos celests coneguts, inclòs Mercuri. Esta aproximació fa que alguns dels seus residus es cremen formant la cua de grava que dóna lloc a les geminides.




Noticia Original


Noticia Relacionada 1


Noticia Relacionada 2


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada