diumenge, 29 de novembre del 2020
Sanitat planteja una vacunació escalada an tres etapes, començant en gener i la última a partir de juny
Com va descriure en detall el Ministeri de Salut, "Una vegada que es conegui la dosi de vacuna aprovada i comprada pel Ministeri de Salut, la vacuna i el formulari de registre de vacunació es discutirà en la reunió plenària de el Consell Internacional de Salut, i en el Comitè de salut Pública, la final la prioritat de la immunització »Altres poblacions encara no divulgades pel departament de salut.
Segons Illa, segons les previsions i tenint en compte les set vacunes que Europa ha de cooperar amb Europa en el marc de l'acord de compra en què participa Espanya, hi haurà una certa dosi de vacunació aquest any.
Noticia original
Noticia relacionada 1
Noticia relacionada 2
Video
La gran conjunción de Júpiter y Saturno en Navidad, nunca vista desde la Edad Media
Las alineaciones entre estos dos planetas son bastante raras, ocurren una vez cada 20 años aproximadamente, pero esta conjunción es excepcionalmente rara debido a lo cerca que se verán los planetas entre sí, dijo en un comunicado el astrónomo de la Universidad Rice Patrick Hartigan. "Habría que retroceder hasta justo antes del amanecer del 4 de marzo de 1226, para ver una alineación más cercana entre estos objetos visibles en el cielo nocturno".
Júpiter y Saturno se han estado acercando en el cielo de la Tierra desde el verano. Del 16 al 25 de diciembre, los dos estarán separados por menos del diámetro de una luna llena.
En la noche de mayor aproximación, el 21 de diciembre, se verán como un planeta doble, separados solo por una quinta parte del diámetro de la luna llena", dijo Hartigan, profesor de física y astronomía. "Para la mayoría de telescopios, cada planeta y varias de sus lunas más grandes serán visibles en el mismo campo de visión esa noche.
Troben facetes insospitades del sistema immune
Investigadors espanyols han descobert que les cèl·lules més abundants del nostre cos (neutròfils) obrin possibilitats terapèutiques per al tractament dels càncers.
Els responsables del treball son els científics del Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars (CNIC).
Les cèl·lules del sistema inmune ens defensen contra patògens externs.
Els limfòcits produeïxen anticossos específics contra virus o bacteries.
La medul·la òssia fabrica cada dia ingents quantitats de neutròfils, estes cèl·lules tenen menys de 24 hores. Estes cèl·lules el que fan al cos es que adquireix propietats desconegudes anteriorment.
En el cas del càncer, els tumors necesiten generar la formació de nous vasos sanguinis per a créixer i per a frenar al càncer, els tumors afecten la plasticitat del sistema immune.
Noticia oficial: https://val.levante-emv.com/sociedad/2020/10/25/hallan-facetas-insospechadas-sistema-inmune-20498662.html
Noticia relacionada: https://medlineplus.gov/spanish/immunesystemanddisorders.html
El desgel provocat pel calfament global aumenta l'escalfament global
L'escalfament global està derritin bona part del gel del planeta. L’Àrtic cada vegada es gela menys i Groenlandia per exemple està perdent massa gelada a ritmes inimaginables. La temperatura ha muntat 0,5º, per això el desgel. Hi han científics que ho han estudiat i vaig a posar unes dades importants.
El desgel reduïx l'efecte albedo, rebaixant la quantitat de radiació rebotada per les superfícies gelades.
Principalment les regions on hi han masses de gel son les principals regions afectades per l’efecte albedo: Àrtic i Groenlàndia son els afectats.
Altres elements alterats son la temperatura, la formació de núvols i la presència de vapor d’aigua.
Les masses gelades son molt importants per al sistema Terra, per el que diuen els científics que es produeixen a les escales temporals molt grans.
Noticia oficial:https://elpais.com/ciencia/2020-10-27/el-deshielo-provocado-por-el-calentamiento-global-aumenta-el-calentamiento-global.html
dijous, 26 de novembre del 2020
El gel de l’Antàrtida es derreteix fins a sis vegades més ràpid que fa 40 anys
El gel de la Antàrtida es un dels grans afectats per el canvi climàtic, ha produït que es deretisca una gran quantitat de gel, això ha produït que el nivell del mar ha augmentat uns 13, 18 mil·limetres.
L'Anàlisi des de l’any 2009 ha demostrat que l'Antàrtida ha perdut 278 mil·lions de tonelades de gel. Mentre en l’any 1980 es derretien 44 mil·lions anualment.
Per demostrar tot esto han buscat imatges antigues de diferents punts de l’ Antàrtida.
Els cientifics han descobert que per culpa d' aquest problema el nivell del mar podria pujar molt durant el pròxim segle.
dimarts, 24 de novembre del 2020
INUNDACIONS A MART
INUNDACIONS A MART
Els científics han descobert que farà 4.000 milions d’anys hi havia inundacions a Mart. Açò s’ha descobert gràcies al Curiosity, de la NASA, que porta enviant fotos de Mart des de la seua aterrida en 2012. Amb tot açò els científics no descarten que en un passat hi haguera vida a Mart. Ho han sabut per les marques de la terra on es poden observar ondulacions de grans dimensions.
Notícies relacionades:
Esta presa lleva construida más de 20 años y nunca se ha utilizado
Es va crear a finals dels noranta a Villagatón (León), ja fa 20 anys i encara no li han fet utilitat. Aunque alguns encara tenen la esperanza de que es faja utilitat i que puga arribar a altres regants més llunyans. Altres veïns, en canvi, reclamen que siga demolit, ja que porten més de 20 anys veient el mateix mur inservible.
La Consejería de Agricultura y Ganadería Del Duero duen mes de dos anys treballant conjuntament per a fer-li utilitat a la infraestructura, aunque ja duen varios anys dient això.
Notícies Relacionades:
-Cuenca vol juntar els rius Júcar y Huécar en un pas verd peatonal
-“Tanca” embalse de Santa Teresa: arriba al seu punt máxim i no pot almacenar més aigua
Video:
10 creences falses de la dislèxia
La gent sol relacionar ser menys intel·ligent amb la dislèxia, però no té res a veure, ja que la gent dislexia no es ni més ni menys intel·ligent. Algunes persones al llarg dels últims segles ha creat creences falses al respecte aquest tema, aquestes son algunes d'elles:
1.Es una enfermetat; Es completament fals, es un trastorn del aprendizaje.
2.Confondre lletres és un dels símptomes; Podria ser cert que alguns nens poden arribar a confondre entre grafies i fonemes. Però amb practica es pot treballar.
3.No presenta sintomes fins als set anys; Aquesta teoria naix perquè els xiquets no aprenen a llegir fins als sis, pero es poden trobar casos desde la etapa infantil.
4.La dislexia es heredativa; Pot ser cert, ja que té un gran component genetic, pero moltes vegades no té res ha vore.
5.Els nens que parlen més d’una llengua no son dislèxics; No té res a veure amb el aprendizaje de altres llengües.
6.El coeficiente intelectual de els dislèxics és més baix que el de la mitja; Fals, hi ha gent més llesta que altres y es disléxics.
7.Els nens dislèxics treuen pitjors notes; Ja que els costa llegir pot retrasar el temps de aprendizaje, pero no afecta als resultats finals…
Notícia relacionada:
-Dislexia: molt més allá de confondre una lletra per altra
Video:
Fa 66 milions d'anys les algues es van fer “carnívores” per a sobreviure a la falta de llum
Después que un meteorit impactara en la península de Yucatán desencadena molts terratremols i tsunamis , el meteorit mesurava més de 10 kilòmetres , per culpa d'això van estar més d'una dècada sense sol en una nit sense fi ja que alsa molta pols i no deixa entrar raigs de sol en tot el planeta .
Sense llum les algues no poden viure per tant els animals que viuen de les algues tampoc però les algues modificaren el seu ADN cambiaren per sobreviure . Així que es feren carnivores canviaren la seua dieta . La solució havia de trobar-se en els diminuts fòssils del fitoplàncton de finals de l'era mesozoica , algues minúscules que van morir i es van depositar immediatament després del famós impacte.
Col·lisió entre Andromeda i la Via Lactea
Molts astrònoms de la NASA que treballen al telescopi espacial Hubble han pogut aconseguir veure el Halo de la Galaxia Andròmeda i aquest es troba a una distancia de 1,3 milions d’anys llum. També gràcies a aço han descobert que les galàxies ja estan col·lisionant entre sí però sols per el Halo.
La Via Lactea té un tamany de de 100.000 milions d’anys llum i aquesta es compon de entre 200.000 a 400.000 milions d'estrelles, Andromeda té el doble de tamany de la via lactea i aquesta es compon de quasi 1 bilió d’estreles. Entre aquestes he han 2,5 milions de anys llum peró sapropen a una distancia de 400.000 Km/h. Es preve la col·lisió d’aquestes entre 4.500 milions d’anys.
Noticies Relacionades:
dilluns, 23 de novembre del 2020
Enlaira la missió espacial xinesa que intentarà portar roques de la Lluna.
Una nau sense tripulació enlaira des de xinesa per a arribar al nostre satèl·lit i recollir dos quilos de roques i enderrocs i portar-los a la terra. La missió Chang'e-5 (batejada així en honor a la deessa de la Lluna) és la més complicada que duu a terme el gegant asiàtic i si té èxit, serà la primera vegada en més de 40 anys que un país recupera mostres del nostre satèl·lit.
El coet va ser llançat a les 21.30 hora peninsular espanyola l'imponent coet Long March 5 que l'ha posada en òrbita ha enlairat des del Centre de Llançament Espacial de Wenchang, a l'illa de Hainan.
Segons l'Administració Nacional de l'Espai de la Xina (CNSA), aquesta nova missió del programa d'exploració lunar facilitarà la investigació dels científics sobre l'origen i l'evolució de la Lluna. L'objectiu de la missió és el monticle volcànic de 70 quilòmetres d'ample que pot haver entrat en erupció.
El coronavirus pot romandre infecciós fins a 24 hores a l'aire lliure a l'hivern
Dispar a un indigent
Els mossos d'esquadra de Barcelona estan buscant actualment gent que va presenciar en dispar d'una persona a un home d'aproximadament quaranta-tres anys que no tenia casa.
Ho investigaran en un marc d'investigació oberta, per a saber que va passar realment.
Noticies relacionades:
diumenge, 22 de novembre del 2020
Apofis podría impactar contra la Terra en 2068
-Un astrònom de la Universitat de Hawaii acaba de revelar un nou i crític descobriment sobre Apofis (o Apophis), un asteroide de 400 metres que passarà molt a prop de la Terra en diverses ocasions i que, durant anys, ha estat objecte d'estudi davant la possibilitat que impacti contra nosaltres. Dave Tholen i el seu equip, han aconseguit detectar en l'asteroide un efecte anomenat "acceleració de Yarkovsky", que sorgeix al aplicar una força molt feble, però constant, sobre un objecte a causa d'una radiació tèrmica no uniforme. Abans de detectar l'acceleració de Yarkovsky en Apofis, els astrònoms havien descartat completament la possibilitat d'un impacte. Entre tots els asteroides considerats com potencialment perillosos, Apofis destaca per diverses raons. Però les noves observacions obtingudes amb el telescopi Subaru a principis d'aquest any van ser prou bones per revelar l'acceleració de Yarkovsky a Apofis, i mostren que l'asteroide s'està allunyant d'una òrbita purament gravitacional a un ritme de 170 metres per any, el que és suficient per mantenir obert l'escenari d'impacte en 2068 ".
Video
EL UNIVERS SE ESTA TORNAN MES CALENT
-Segons un estudi publicat fa tot just uns dies a «The Astrophysical Journal», l'univers en què vivim s'està escalfant. «La nostra nova mesurament -explica Yi - Kuan Chiang, de el Centre de Cosmologia i Física de Astropartícules de la Universitat Estatal d'Ohio i autor principal de l'estudi- proporciona una confirmació directa de la feina fonamental de Jum Peebels, premi Nobel de Física de 2019, que va va exposar la teoría de com es forma l'estructura a gran escala de l'univers ». S'entén per «estructura a gran escala de l'univers» la manera com els cúmuls de galàxies es distribueixen a escala universal, més enllà de les galàxies individuals. «A mesura que l'Univers evoluciona -prossegueix Chiang- la gravetat atrau la matèria fosca i ha el gas que hi ha a l'espai per formar noves galàxies i cúmuls de galàxies.
Video
Les altres vegades que pensem haver trobat vida extraterrestre
El descobriment d'un triple crater perfectament format en Mart.
Equipen amb un rastrejador a l'única girafa blanca del món.
Aquesta es l’unica girafa blanca del mon , esta protegida en la reserva de Ishaqbini Hirola i aquest mes ha sigut equipada amb un rastrejador GPS per a protegir-la el màxim possible dels furtius a Kenya.
Aquest mascle solitari anirà donant actualitzacions de la seua ubicació cada hora i els guardaboscos podran monitoritzar els seus moviments en la reserva.
Totes aquestes precaucions han sigut premeditades per la NRT (Northern Rangelands Trust) ja que en març les dos ultimes exemplars femelles van ser abatudes per caçadors furtius.
Aquesta girafa té un tret genètic estrany anomenat leucismo. Aquesta particularitat genètica dona lloc a la pèrdua parcial de pigmentació en els animals, i fa que siguen més fàcils de detectar per part dels caçadors furtius .
També tenim que destacar el gran treball que ha fet tot l’equip de la reserva per a que aquesta girafa puguera viure en pau i tranquilament , ademés de les bones condicions en les que està ja que aquest paratge es el mes idoni gràcies a la abundant vegetació .
Encontren en teruel plomes de dinosaure i pels de mamifers de fa més de 100 milions d'anys
Les plomes de dinosaure i els pèls de mamífers oposats en sengles jaciments de la província de Teruel han aportat noves claus sobre la conservació dels vertebrats en ambre.L'origen de les dues peces es troba en resina produïda en un mitjà aeri en aquest període de temps.En aquesta mina ja s'havien trobat els nous dinosaures Proa i Europelta carbonensis però res feia sospitar llavors que allí també es pogueren trobar restes de vertebrats inclosos en l'ambre.
UN XICOTET FLOC DE PÈL
Aquest procés s'ha denominat pull off vestiture i consisteix en l'atrapament de xicotetes porcions de plomatge o pelatge d'un individu viu, després d'estar en contacte amb una massa de resina enganxosa durant el temps necessari perquè es produïsca un cert enduriment de la resina. Segurament, el dinosaure i el mamífer van estar en contacte amb resina mentre descansaven o dormien en un arbre o prop d'ell. Amb el moviment posterior de l'animal, la resina va arrancar aquestes xicotetes estructures epidèrmiques. No obstant això, no ho van veure en la pròpia resina, sinó en uns paranys enganxosos que havien instal·lat en arbres resinífers per a comprendre com, fa milions d'anys, la resina va atrapar insectes i aranyes.
NOTICIA ORIGINAL: https://www.elmundo.es/ciencia-y-salud/ciencia/2020/11/16/5fb27a83fdddff706b8b4649.html
NOTICIA RELACIONADA 1: https://www.infobae.com/salud/ciencia/2020/02/17/cinco-asombrosas-nuevas-especies-de-dinosaurios-descubiertas-en-el-ultimo-ano/
NOTICIA RELACIONADA 2:https://www.abc.es/espana/comunidad-valenciana/abci-hallan-nuevos-restos-dinosaurio-hace-125-millones-anos-morella-202011201052_noticia.html
Com la ciència està desentranyant el misteri dels rajos i les tempestats elèctriques
Cada vegada els rajos i les tempestats són més freqüents a causa del calfament global, els rajos pareixen un fenomen molt escàs però en la terra cauen 100 raigs per segon i actuen fent bots Els espectres rojos són dolls de llum roja i estan formats per serpentines, són de la mateixa temperatura que l'aire que respirem mentres els rajos tenen una temperatura major al sol. les tempestats i ciclons són corrents d'aire i aigua en forma d'espiral, les tempestats són mes intenses que els ciclons i originen vents amb 100 metres d'altura, els ciclons pot arribar a durar tres dies i són mes forts quan major és l'altura
VIDEO:
NOTICIES RELACIONADES:
La vida a Venus es tambaleja
“Es imposible mantindre els resultats de l'estudi original.
Els seus responsables van tornar a analitzar les dades originals
utilitzant diferents eines informàtiques i arriben a la conclusió que hi havia un paràmetre incorrecte en l’estudi original. Sense aquell paràmetre, l'observació de fosfina desapareix.
Jane Greaves, astrónoma de la universidad de Cardiff ha reconegut
que està esperant que el ALMA acabe la calibració de les seues
ferramentes de analisi per a tornar a comprovar si la señal de la fosfina segueix ahí.
NOTICIES RELACIONADES:
Supernova
Una supernova és la explosió d’una estrella. Son estrelles massives que al final de la seva vida expulsen tot el material que estava al seu interior.
Hi han diferents tipus de supernova que exploten de diferent forma: Tipo 1 i tipo 2.
Les supernoves son relativament rares i difícils de encontrar. Històricament se han encontrat dos o tres de tipo 2 cada cent anys.
En 2006 es va detectar la segona supernova més gran observada fins hui.
La importància de les supernoves és que ens permiteixen mesurar les distàncies més grans dins del univers. La gran oportunitat que ens ofereixen les supernoves es que fan possible observar el interior de les estrelles.
NOTICIES RELACIONADES:
Com la ingravitació afecta el sistema cardiovascular dels astronautes
Segons les simulacions, publicades en la revista npj Microgravity, l'absència de gravetat redueix el flux sanguini en la part superior del cos, inclòs el cervell, al voltant d'un 18 per cent; mentre que en la cavitat toràcica la disminució es troba entre el 8 i el 10 per cent. Així mateix, el volum de sang ejectat pel cor, el consum d'oxigen, la capacitat del múscul cardíac per a contraure's i la pressió arterial també pateixen un notable descens.
Per a Gall, Ridolfi i Scarsoglio el model permet identificar de manera fiable els efectes de la ingravitació sobre l'organisme, i el sistema cardiovascular en particular, dels astronautes. Les troballes presentades ajudaran a dissenyar mesures per a contrarestar-los i assegurar així tant la salut com el benestar dels cosmonautas durant les futures expedicions a Mart o la lluna.
Altres notícies:
Efectes del viatge espacial en el cos humà
Els astronautes pateixen els cor
Vídeo:
Un coet torna a la Terra 50 anys després de ser llançat a l’espai.
El 1966, la NASA va llançar la missió Surveyor 2 a la Lluna. Ara, el seu coet propulsor Centauro aparentment ha tornat a l'espai proper a la Terra, capturat per la gravetat del nostre planeta.
El mòdul d'aterratge lunar Surveyor 2 va ser llançat cap a la Lluna el 20 de setembre de 1966 en un coet Atlas-Centaur. La missió va ser dissenyada per reconèixer la superfície lunar abans de les missions Apol·lo en 1969. Poc després de l'enlairament, el Surveyor 2 es va separar del seu propulsor Centaur com estava previst. Però el control de la nau espacial es va perdre un dia després quan un dels seus propulsors no es va encendre, el que va fer que girés i xoqués contra la Lluna
Uns Astrònoms detectàren un objecte desconegut pel telescopi de reconeixement Pa-STARRS1 i van notar que aquest objecte seguia una trajectòria lleu però clarament corbada al cel, el que és un senyal de la seva proximitat a la Terra.
Segons informa l'agència espacial, aquest diminut objecte es mantindrà com un satèl·lit temporal durant uns mesos abans que torni a escapar a una òrbita solar.
Noticia original:
Noticia relacionada 1
Las secuencias vocales de los monos y los humanos siguen un patrón común
Un equip internacional de investigadors, liderat per Morgan Gustison, de la Universidad de Michigan, y Stuart Semple, de la Universidad de Roehampton, en colaboración con el investigador Ramon Ferrer, del Laboratorio de Algorítmica Relacional, Complejidad y Aprendizaje (LARCA) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha verificat la lley de Menzerath, una especie on els machos produeixen secuencies llarges de varies llamaes, fins 25 cridaes en total formades per sis tipos diferents de llamades, varen analitzar 1065 d’aquestes secuencies vocals que fosen gravades a partir de 57 machos que vivien en Sankaber del Parc Nacional de les Montanyes Simien, en Etiopía. Ramon Ferrer s’ha encaregat de analitzar les dades provenients de les vocalitzacions de les gelades i del diseny del model matematic.
Els hallasgos de este treball, publicat en Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) tambe podrien tindre implicacions profundes sobre la nostra comprencio del sistema biologic en un sentit mes ampli.
Noticia original
Noticies relacionades
Un grupo de monos se abalanza contra una boa constrictor para salvar a una cría Encuentra su móvil robado y descubre gracias a las fotos que el ladrón fue un mono que se estuvo haciendo selfis
Com es diagnostica la atrisis psoriàsica
Hui dia no és fàcil dir com i de quina manera es pot saber la presència de l'artritis psoriasica en el nostre cos,sino que necessitem l’ajuda d’un metge que ens faiga unes proves, una altra manera que tenim més al nostre abast es examinar d'una manera molt detallada totes les nostres ungles, per a verificar la presència o no d'esquerdaments o de descamacions i altres tipus d'anomaliaque es poden observar en totes i cadascuna d'elles perquè també són símptomes que ens delaten la presència d'aquesta Malaltia en el pacient.
No hi ha en l'actualitat una única prova un que ens puga confirmar el diagnòstic, però hi han moltes maneres de confirmar-ho, una forma de les mes segures es que el metge t’extraga amb una agulla una mostra de líquid de l’articulació afectada. També una altra de les maneres que podem utilitzar per a poder diagnosticar d'una manera de confiança que tenim la presència d’aquesta infermetat és mitjançant la presa d'un radiografia, ja que per mitjà d'ella ens donarem compte d'una manera molt segura i també eficient de tots els canvis que han patit fins hui de totes i cadascuna de les nostres articulacions.
NOTICIA ORIGINAL https://www.noticiasmedicas.es/salud/como-se-diagnostica-la-artritis-psoriasica/
NOTICIA RELACIONADA 1: https://www.abc.es/salud/enfermedades/abci-fibromialgia-dolor-cabeza-pies-201705112224_noticia.html
NOTICIA RELACIONADA 2: https://www.abc.es/espana/galicia/abci-reposicionamiento-medicamentos-identifican-cuatro-farmacos-activos-prometedora-llave-contra-artrosis-201905050022_noticia.htm
Video: