divendres, 20 de novembre del 2020

El desglaç provocat per l'escalfament global augmenta l'escalfament global


La activista medioambiental Mya-Rose Craig, de 18 años, sostiene una pancarta con el lema "Youth strike for climate" (los jóvenes en huelga por el clima) en medio de un océano Ártico que entonces, 20 de septiembre, debería estar completamente helado.




L'escalfament global està fonent bona part de el gel que hi ha al planeta, les glaceres de les grans serralades es reduixen des de fa dècades. Ara, un estudi planteja que tant desglaç podria provocar un augment extra de les temperatures, generant per tant més escalfament global.

Aquestes diferències es deuen a l'amplificació tèrmica que provoca l'escalfament en les parts gelades del planeta. La neu i el gel retornen a l'espai la major part de la llum (i la calor) que reben. Però al desaparèixer, el rebot s'acurta, ja que l'oceà fosc atrapa la calor. Altres elements alterats són la temperatura a la columna atmosfèrica, la formació dels núvols i la presència de vapor d'aigua, un gas d'efecte hivernacle.

Dues dècades, o menys, és el temps que molts científics anomenen per al desglaç complet de l'Àrtic. Si és així, a més de les conseqüències ecològiques locals i globals, la temperatura pujarà 0,19º a escala global. Aquest augment, generarà encara més desglaç en les parts terrestres cobertes pel gel, retroalimentant l'escalfament.

















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada